26 Haziran 2014 Perşembe

Erken Menopoz Neden Olur?

Sponsorlu Bağlantılar:

ERKEN MENOPOZ NEDEN OLUR?

Genel olarak son dönemde kadınların iş hayatında daha aktif hale gelmesi ve hamile kalmanın iş kariyerini olumsuz yönde etkilemesini istemeyen kadınlar gebe kalmayı ikinci plana atmaktadır. Daha sonra ise çok istemelerine rağmen hamile kalmaları zorlaşmaktadır. Bu durum genelde bir hekime başvurulup sebepler araştırıldığında erken menopoz sürecinin başladığını ortaya çıkarmaktadır. Bazen de tam tersi olarak evlenme oranının 12-13 yaşına kadar düşmesi, erken ve çoğul gebeliklerin çok erken yaşlarda olması üreme metabolizmasında yoğun hasarlara sebep olmaktadır.

Erken menopozda diğer etkenlerden bazıları da yaşanmış bir rahatsızlık sonucu kadının her iki yumurtalığının birden çıkarılması, kimyasal tedavi ya da ışın tedavisi gören hastaların yumurtalıklarının zarar görmesi, kötü alışkanlıklar veya kişinin genetik ailevi yapısının durumu önemli rol oynamaktadır. Eğer kadının ailesinde (anne, teyze, hala, anneanne gibi) diğer kadınlarda erken menopoz olgusuna rastlanılmış ise bu kişininde erken menopoza girme ihtimali oldukça yüksek olacaktır.

Otoimmün dediğimiz kişinin kendi organlarını yabancı doku olarak algılaması ve yok etmeye çalışması ki eğer bu doku kadının yumurtaları ise onlara bu sebepten zarar vermesi de erken menopoza sebep olabilir. Genetik sebeplerden dolayı oluşan Frajil ve Turner Sendromu kadınlarda pek sık ortaya çıkmasa da yumurtalıkları erken tüketebilmektedir. Sigara içilmesi veya ruhsal bunalım gibi rahatsızlıklar erken menopoza belki sebep olmaz ama bu aşamayı hızlandırabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı erken menopoz bir nevi çağımız hastalığıdır.