Kafeinin Zararı Var mıdır?
Kafein az miktarda alınırsa vücuda herhangi bir zararı dokunmaz aksine bilinci uyarır bize faydalı olur. Fakat fazla tüketilmeye başlandığında özellikle de hayati organımız kalp üzerinde bir takım ciddi etkileri vardır. Bildiğimiz üzere kahvede kafein bol miktarda bulunur. Alışık değilsek bir gün içinde 3-4 fincan kahve kalbimizde çarpıntı yapabilir. Yani kalbin hızlı atmasına neden olabilir. Sürekli fazla kahve içenlerde ise aritmi dediğimiz kalbin ritim bozukluğu hastalığı ortaya çıkabilir. Bu da kalbin düzensiz atmasından dolayı damar sertliğine sebep olabilir. Bunun dışında beyni etkilediği için uzun süreli kafein tüketimleri psikolojik bir takım rahatsızlıklara da neden olur. Uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk bunlardan en çok bilinenleridir. Zaten böyle sorunlarınız var ise ve fazla kafeinli içecekler tüketiyorsanız sorunun kaynağı bildiğiniz başka bir neden yoksa bu olabilir. Kafein tüketimini kademeli bir şekilde azaltarak bu sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz.
Kafeinin idrar söktürücü etkisi de bir hayli fazladır. Günde 1-2 fincan kahve içenleri pek etkilemese de aşırıya kaçanlar için bu ciddi sorunlar doğurabilir. 3/4'ü su olan vücudumuzdan fazla su atılması, tüm vücut fonksiyonlarını bozar. Bu da başta böbrekler olmak üzere neredeyse vücudumuzun tamamını etkileyen sorunlar doğurabilir. Sıvı kaybı cildimizinde buruşmasına neden olur ve daha yaşlı görünmemize neden olur. Selülit gibi sorunları da ortaya çıkarır. Cildinizin güzel görünmesini istiyorsanız kahve, kola, çay gibi kafein içeren içecekleri fazla tüketmemeniz gerekir.
Kafeinin uzun süreli fazla tüketimi iştahsızlık ve buna bağlı olarak aşırı kilo kaybı ve depresyon gibi ciddi psikolojik sorunları da beraberinde getirebilir. Fazla kilolu arkadaşlar bu yazıyı okuyarak iştahsızlık için kahveye sarılmasın çünkü kilo vermede önemli olan uzun sürede azar azar kilo vermektir. Hiçbir diyetisyen ya da doktor kısa sürede hızlı kilo kaybına yeşil ışık yakmaz. Çünkü metabolizmanın bu denli ani değişiklikleri ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Bunun çok sayıda örneği yakın zamanlarda bile görülmüştür.
Kafein yetişkinlerin az tüketmesinde sorun olmayan fakat çocukların ise hiç tüketmemesi doğru olan bir maddedir. Çocukların en büyük kafein kaynağı çikolata ve koladır. Yetişkinlerde ise kahve, çay, kola ve enerji içecekleridir.
İlgili aramalar: kafeinin zararı var mıdır? kafein zararlı mıdır? çok kahve içmek zararlı mı? çok kola içmek zararlı mıdır? kafeinin zararları nelerdir?