Omega 3 İçeren Besinler
Omega 3 yağ asitleri vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işlevini sürdürebilmesi için önemlidir. Omega 3’ü vücut kendisi üretmez biz tükettiğimiz besinler yoluyla elde ederiz. Omega 3’ün gerekli oranda tüketilmesi çok önemlidir. Çünkü beyin ve kalp gibi işlevi çok önemli olan organlarımızın Omega 3’e ihtiyacı vardır. Omega 3 çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
Omega 3 içeren besinlerin başında ise balık gelmektedir. Balık beynin gelişmesinde, unutkanlığın önlenmesine yardımcı olmaktadır. Fakat bu konuda dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. 1.si her balık omega 3 bakımından zengin değildir. Omega 3 daha çok soğuk sularda yaşayan somon balığı gibi türlerde bulunur. Diğer omega 3 bakımından zengin türler orkinos türü ton balığı, sardalya, uskumru ve hamsi balığı gibi türlerdir. 2. husus ise balığın pişiriliş şeklidir. Balığı kızartacaksak zeytinyağıyla kızartmak en doğrusu olacaktır. Çünkü diğer yağlarda balık kızartılığında Omega 3 özelliğini yitirmektedir. Balığı sevdiğinizden değil de Omega 3 alayım diye alıyorsanız ya da balık pişirmek zor geliyorsa eczanelerde hazır satılan balık yağları da alabilmek mümkündür. Sadece burada bilindik, kalitesinden emin olduğunuz markalardan uzak durunuz. Çünkü çok derin sularda yaşayan balıklardan elde edilen balık yağları, insan sağlığı için çok zararlı ağır metaller içeriyor olabilir. Balık yerine daha kolay ve ucuz bir omega 3 kaynağı da yumurtadır. Günlük tüketeceğimiz bir yumurta günlük Omega 3 ihtiyacımızı karşılayacaktır. Keten tohumu da yüksek Omega 3 özelliği taşıyan yiyecekler arasındadır. Keten tohumu tek tek alınmalıdır çünkü bir gün içerisinde vitamin olma özelliğini yitirmektedir. Ada çayı yağı da yüksek oranda (yaklaşık %60) omega 3 içerir. Kivi de %52, semizotunda %35 oranında bulunur. Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda omega 3 zenginidir.
Salata da tercih edeceğimiz yeşil bitkiler, otlar içerisinde Omega 3 özelliğini taşımaktadır. Yeşillikler içerisinde hazırlayacağımız bir salata bu ihtiyacımızı karşılayacaktır. Omega 3 yağ asitleri patates içerisinde de bulunmaktadır. Sağlıklı bir şekilde tüketirsek patatesten Omega 3 ihtiyacımızı karşılamış oluruz. Kuru fasulye, nohut, soya fasulyesi, mısır, mısır unundan yapılan yiyecekler, çörek otu, kanola, marul, lahana ve yeşil yapraklı diğer bitkilerde de bulunur.
Tekrar söylemek gerekirse beynin sağlıklı gelişimi için Omega 3 şarttır. Ve Omega 3’ün beyni geliştirdiği çeşitli deneyler ve araştırmalar sonucu ispatlanmıştır. Özellikle balık tüketimi (balık kapsülleri veya yağları) beynin gelişimini büyük oranda etkilemektedir. Bunun yanında salatalarda kullanacağımız ve yemeklere atacağımız kurutulmuş nane, kekik, karanfil de Omega 3 özelliği taşımaktadır.
İlgili aramalar: omega 3 içeren besinler, omega 3 nelerde bulunur, omega 3 yağ asitleri içeren yiyecekler, bitkisel omega 3 kaynakları nelerdir, hayvansal omega 3 kaynakları