26 Haziran 2014 Perşembe

ERKEN MENOPOZ NEDİR?

Sponsorlu Bağlantılar:

ERKEN MENOPOZ NEDİR?

Bir çocuk dünyaya gelirken erkek ve kız çocuk olarak anatomik açıdan her türlü gelişimini tamamlamıştır. Erkek çocukların testislerinde bulunan sperm hücreleri ve kız çocukların yumurtalıklarında bulunan yumurtalar henüz olgunlaşmadan yerlerini almışlardır. Ergenlik sürecine girildiğinde (ki bu süreç günümüzde artık 11-12 yaşına kadar düşmüştür) vücuttaki bu üreme hücreleri olgunlaşarak faaliyete geçmeye başlarlar. Kız çocuklar ortalama 12 yaşından sonra periyodik olarak 27 günde bir her ay bir tane olmak üzere bu yumurtaları vücuttan atarlar. Bu süreç bir kadında ortalama 46 ile 50 yaşlarına kadar devam eder. Tıp dilinde bu olay regl (adet kanaması) olarak tabir edilir.

Bir kadında üreme olgunluğu regl ile başlar ve kadınlar doğurganlığa ilk adımı bu periyotla atarlar.Normal regl süresi (adet kanaması) 12 ile 46 yaş arasıdır. Bir kadında regl sürecinin sona ermesi bazen 35'li yaşlara kadar düşmektedir. Ortalama 35'li yaşlarda başlayan adet kanamalarının sona ermesi erken menopoz olarak adlandırılır. Günümüzde erken menopoza giren kadınların oranında önemli bir artış gözlenmektedir. Menopoza girme süresi kuzey ülkeleri (İzlanda, İsveç, Norveç vb), Asya ve Afrika ülkelerinde farklılıklar göstermektedir. İklim şartları, sosyo-ekonomik etkenler, beslenme alışkanlıkları da erken menopozun gerçekleşmesinde etken olarak öngörülmüştür.

Erken menopozun en önemli yönü doğurganlık olayının erken sona ermesidir. Özellikle çalışan kadının iş hayatında daha aktif olarak yer alması ile beraber stresli çalışma şartları da erken menopoza girmede önemli sebeplerden birisidir.