Gebelikte Annenin Yaşadıkları Bebeği Etkiler Mi?
Bir anne adayının hamilelik sürecini rahat geçirmesi, bebeğin doğumundan sonraki ilk aylarda bebeğin sakin bir büyüme safhası geçirmesine sebep olmaktadır. Uzun yıllardır yapılmakta olan araştırmaların ilk verileri henüz yeni yeni ortaya çıkmakla birlikte, elde edilen ilk bulgularda anne adaylarının hamilelik sürecini nasıl geçirdiklerinin, bebeklerin doğumdan sonraki gelişim sürecini etkiledikleri ortaya çıkmıştır.
Hamilelik sürecinin stresli veya hareketli geçirilmiş olması ise, doğumdan sonraki ilk aylarda bebeğin çok hareketli olmasına sebep olmaktadır. Anne adayının sinirlilik ve stres halinde olduğu durumda, anne adayı kortizon ve adrenalin gibi iki hormonu anne karnına da salgılamaktadır. Bu iki madde anne adayının kanında dolaşmaya başladığı zaman, plasenta aracılığıyla bebeğe de ulaşmaktadır. Bu aşamadan sonra annede oluşan duygu durumuna benzer bir duygu durumu bebekte de oluşmaktadır.
Dolayısıyla anne stres ve sinirlilik haline bağlı hormonlar yerine, mutluluk hormonu salgılıyorsa, bebekte bu mutluluk hormonundan etkileniyor ve aynı duygu durumuna sahip oluyor. Dolayısıyla anne adayının duygu durumuyla, karnındaki bebeğin duygu durumu genel olarak aynı şekilde olmaktadır.
Bu durumun birbirine bu denli bağlı olması, anne adaylarının hamilelik sürecini sakin ve mutlu geçirmesi, bu duruma bağlı olan hormonları yoğun şekilde salgılaması ve bebeğe de ulaşan bu hormonlar sebebiyle mutlu bir bebek olmasını sağlayacaktır. Aksi yönde yani stresli ve sıkıntılı geçirilen bir hamilelik dönemi, bebeklerinde stresli ve sıkıntılı bir bebeklik dönemi geçirmelerine sebep olmaktadır.