25 Haziran 2014 Çarşamba

İdrar Söktürücü (Diüretik) Yiyecekler

Sponsorlu Bağlantılar:

İdrar Söktürücü Yiyecekler

İdrar söktürücüler diğer adıyla diüretikler vücuttaki kan basıncını yani tansiyonu düşürmeye yardımcı olurlar. Ayrıca ödeme neden olan dokular arasındaki fazla sıvıyı dışarı atmaya yardımcı olurlar. Kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları, regl öncesi sendrom, hipertansiyon gibi durumlarda vücudumuzda ödem adını verdiğimiz su toplama durumu oluşur. Sodyumun hücrelerdeki suyu mesaneye toplamasıyla birlikte rahatsızlık veren bir duruma dönüşür. Diüretik dediğimiz maddeler, vücuttaki bu fazla suyun idrarla birlikte atılmasına yarar. Doğada sentetik ve organik olmak üzere iki çeşitte bulunan diüretiklerden sentetik olanı, uzman hekimler tarafından ilaç olarak yazılmakta ve yan etkileri bulunmaktayken, besinler yoluyla alabileceğimiz doğal diüretiklerin yan etkileri az olmakla beraber, etkileri daha güçlüdür. İdrar söktürücü olarak tüketebileceğimiz başlıca besinler şunlardır:

İDRAR SÖKTÜRÜCÜ SEBZE ve MEYVELER
doğal diüretikler
• Maydanoz: Metabolizmayı normalden daha hızlı çalıştıran bu sebzeyi yemek ve kaynatıp suyunu içmek; bağ dokusunu güçlendirdiği gibi idrar söktürücü olarak da tüketilebilir.

• Kuşkonmaz: Kimyasal bir alkoloid olan Asparagin içeren bu sebze, böbrekten atıkların çıkarılması için yardımcı olur. Salatası veya yemeği yapılarak tüketilebilir.

• Kereviz: Antioksidan kış sebzesi olarak bilinen ve yemeği yapılarak tüketilen kereviz, içerdiği yüksek miktar potastum ve sodyum sayesinde, vücudu idrar üretimi konusunda uyaran ve düzenleyen bir etki eder.

• Sarımsak: Vücuda alındığında adeta bir savunma mekanizması gibi çalışan sarımsak, hardal yağı ihtiva etmesiyle, vücuttaki fazla yağların yakılmasını ve bunların idrarla birlikte sökülüp atılmasına yardımcı olur. Kokusundan dolayı pek tercih edilmeyen bir sebze olsa da, bu rahatsızlıktan muzdarip kişiler çiğ veya yemeklere ilave ederek sarımsağın faydasını görebilirler.

• Brüksel lahanası: Böbrek ve pankreası uyaran bu besin, doku ve hücreleri yenilemeye yardımcı olduğu gibi; içerdiği yüksek miktardaki potasyum sayesinde yüksek tansiyonu ve sonrasında oluşabilecek su toplama durumunu engeller. • Yulaf: Ağırlığının mislice katı kadar suyu tutabilmesiyle, tokluk veren besin olarak ünlenen yulaf, içerdiği silika adlı idrar söktürücü madde sayesinde, vücuttaki ödemi atmaya yardımcı olur. Toksinleri temizleyip söktürerek, mide, bağırsak ve mesaneyi rahatlatır.

• Rezene: Doğal idrar söktürücü ve metabolizmayı hızlandırıcı olan bu bitkinin tohumunu veya çayını kaynatarak içmek, sindirim sistemi, böbrekler ve mesaneyi rahatlatacak; vücuttaki ödemi kolaylıkla atmanıza yarayacaktır. Bilinen bir yan etkisi olmamasına karşın, günde 2-3 bardaktan fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.

• Yeşil çay: Ülkemizde çok fazla tüketilmese de, yüzyıllardır her türlü geleneksel Çin tedavilerinin vazgeçilmezi olan yeşil çay, metabolizmayı hızlandıran, böbrekleri ve kanı temizleyen, iltihap ve ödemleri söken doğal bir idrar söktürücüdür. Normal çaydan farkı oksidasyon aşaması olan bu çayı, içerdiği kafein nedeniyle, tedavi süresince günde 3 bardaktan fazla tüketmek yan etkilere maruz bırakabilir. İdrar söktürücü özelliğiyle kullanacak kişiler günde 2 bardak kaynatıp içmelidir.

• Karpuz: Çok iyi bir idrar söktürücüdür. Zaten yedikten sonra tuvaletle ahbap olmamız bundandır  Vücudumuzdaki zehirli atıkları, kanı ve bağırsakları temizler.

• Kavun: Yaz aylarının vazgeçilmezi olan meyvelerden kavun, depoladığı yüksek oranda su, içerdiği sodyum ve potasyumla ödem çözücü, idrar söktürücü olarak yenilebilir.

• Pancar: Salatalarda kullandığımız pancarın suyu kaynatılıp günde bir bardak içmek suretiyle, vücudumuzda şişkinlik yapan fazla su ve tuzu ayırarak, kolaylıkla atılmasına yardım edecektir.

• Domates: Hemen hemen her öğünde tükettiğimiz domates, içerisinde bulunan C vitaminin metabolizmayı hızlandırması ve fazla sıvıların atılmasında oynadığı görevle, iyi bir idrar söktürücü olarak işinizi görebilir.

İlgili aramalar: idrar söktürücü yiyecekler nelerdir? doğal diüretikler neler? idrar söktüren meyveler, idrar söktüren sebzeler, idrar söktürücü bitki çayları