Antepfıstığının Faydaları
Antepfıstığı (Pistacia vera): İsmini, ülkemizde en çok yetiştiği şehir olan Gaziantep'ten alan, antep fıstığı ağacının, yağlı ve ince kabuklu yemişine denir. Yine Gaziantep'in meşhur tatlısı olan antep baklavasının tadına tat katan, içerisine giren antep fıstığıdır. Besin değerleri ve yüksek kalorili bir besin olan Antepfıstığı bolca protein ve mineral barındırır. Özellikle B1 vitamini, B2 vitamini, E vitamini ve C vitamini ile potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve demir minerali açısından zengindir. Antep fıstığı üzerine yapılan araştırmalarda, Kronik kalp rahatsızlıkları ve kanser riskini azaltan 'resveratrol' adlı antioksidan maddenin antepfıstığında da bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, Doymamış yağ oranı yüksek bir besin olan antepfıstığı kolesterolü yükseltmez.
Antepfıstığının Faydaları: Antepfıstığı vücuda enerji verir. Yorgunluğu giderir. Bedeni ve zihni kuvvetlendirir. Cinsel gücü arttırır. Karaciğerin ve bağırsakların düzenli çalışmasına faydalıdır. Böbrek ağrılarını hafifletir. Kalp hastalıkları riskini azaltır. Vücudun gelişmesini destekler. Hastalarda iyileşmeyi hızlandırır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü hafifletir.