30 Temmuz 2014 Çarşamba

Zahterin Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Zahterin Faydaları

Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boyların­da bir bitkidir­. Kekiğe benzer. Kara kekik veya dağ kekiği olarak da bilinir­. Uçucu yağ ve tanen  içerir­. Oldukça keskin bir kokuya sahiptir. Ülkemizde, Orta Anadolu ve Güney Anadolu bölgelerinde doğada yabani olarak yetişmektedir.

Zahterin Faydaları ve Tıbbi Etkileri: İştah açar ve hazmı kolaylaştırır­. Kalp çarpıntısını giderir ve sinirleri güçlendi­rir­. Bağırsak, böbrek ve idrar torba­sı şikayetlerinde faydalıdır­. Uyarıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir­. Mikrop öldürücüdür­. Yaraların iyileşmesine destek olur­. Mantar şikayetlerine karşı da faydalıdır­. İdrar söktürür­.
zahterin faydaları
Zahter Nasıl Kullanılır? Bitki çiçekleriyle beraber toplanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve çay veya kahve olarak tüketile­bilir­. Baharat olarak da kullanılmaktadır­. Zahter un haline getirilerek zeytin yağı ile beraber karıştırılır ve macun kıvamına getirilir­. Bu da kahvaltıda ekmek arasına sürülerek çemen  gibi yenilir­. Özellikle Hatay bölgesinde oldukça sevilerek yenir­. Ayrıca, haricen  yaraların üzerine antiseptik olarak sürüle­bilir­. Hamilelikte ve guatr şikayeti olanlar­da kullanımı tavsiye edilmemektedir­.