MENOPOZDAN SONRA VÜCUTTA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER
Menopozdan sonra vücutta görülen değişiklikleraslında menopoz öncesi de kendini yavaş yavaş hissettirmeye başlar. Bu süre menopoza girmeden iki–üç sene öncesine kadar devam eder. En önemli değişiklik ise vücutta hormon seviyesindeki bulgularda yer alır. Özellikle cilde doğal esnekliğini veren, cildi gergin, genç ve diri gösteren östrojen hormonu azalmaya başladıkça hem adet kanamalarında düzensizliklere ve kesintilere sebep olur hem de ciltte erken yaşlanmaya yol açar.
Östrojen hormonunun azalması diğer androjen adı verilen progesteron ve testosteron hormonlarında da azalmaya sebep olur. Bu hormonlar vücutta üremede ihtiyaç duyulan en önemli hormonlardır. Bu hormonlarda meydana gelen düzensizliklerden dolayı bazı organ ve dokularda sıvı kaybı ortaya çıkar. Bazı organlarda elastikiyet kaybı ve doku küçülmeleri meydana gelir. Menopozdan sonra vücutta görülen en önemli değişiklik genel anatomik görünümde olur. Göğüslerde yağ dokularının erimesi ve sarkmaların çoğalması, genel vücuttaki kıllanmanın azalması ile beraber yüzdeki kıllanmanın artması dikkat çekicidir. Cilt esnekliğini kaybettiği için kırışıklıkların artması yoğundur. Yumurtalıklar ultrason ile bile zor görünür şekildedir. Rahim iç tabakası kalınlaşmaya başlar ve rahim küçülür. Rahim ağzı ve rahmin boyut olarak küçüldüğü gözlemlenir. Saçlarda dökülmeler çoğalır ve saçın uzama süresi daha geçtir.
Osteoporozun meydana gelmesi bu dönemde başlar. Erken yaşlardaki kalsiyum beslenmesinin önemi ortaya çıkar. Osteoporoz (kemik erimesi) menopozdan sonra başlar ve zaman içinde kemiklerde kırılma ve omurgada kamburlaşmaya yol açtığı gözlenmiştir.