MENOPOZA GİRİLDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?
Normal durumlarda bir kadının oniki yaşından başlayarak kırk beş yaşına kadar her ay düzenli olarak adet kanaması geçirdiği düşünülürse menopoza girilmesinin en kati belirtisi öncelikle adet kanamalarında meydana gelen düzensizliklerdir. Adet kanamalarının süresindeki ve miktarındaki azalış, her ay yerine birkaç ayda bir gerçekleşmeye başlayan kanamalar (bu zamanla altı ayda bire kadar uzar) menopoza girmedeki en önemli işarettir. Adet kanamalarındaki azalışlar ile beraber gün içinde herhangi bir hastalık olmadan gerçekleşen ani ve sık ateş basmaları da en yaygın işaretlerdendir. Bu belirtilerin başlangıcı menopoza tam girilmeden en az bir yıl öncesini de kapsayabilmektedir.
Menopozun belirtileri sadece fiziksel belirtilerden ibaret değildir. Menopoza giren kadın da aynı zamanda ruhsal yönden aşırı hassasiyet, sinirlilik, alınganlık, çevresine karşı ilgisizlik gibi duygusal değişimlerde gözlemlenmektedir. Bu sürecin atlatılmasında mutlaka bir hekim ve psikiyatr uzmanından bilgi almakta fayda görülür. Yine hekim kontrolünde olmak kaydıyla hafif sakinleştirici yatıştırıcılar ile hormon dengeleyici tedavi amaçlı ilaç kullanımları da bu dönemin rahat bir şekilde geçirilmesinde yararlıdır. Bu şikayetlerde hemen her kadında görülür. Genelde sohbet ortamlarında aynı sorunların diğer kadınlar tarafından konuşulması da kadınlarda menopoza girildiğinin anlaşılmasındaki ortak noktadır.
Bir kadın az veya çok menopoza girdiğini yaşadığı vücudundaki değişikliklerden ve hormonsal değişikliklerden hisseder.Bazı kadınlarda tansiyonda düzensizlikler, uykusuzluk, huzursuzluk, depresif davranışlar da görülür. Çok az kadın ise bu dönemi rutin bir olaymış gibi rahatlıkla atlatmaktadır. Bu dönemde kişinin kendi ne bazı hobiler edinmesi, spor yapması çok faydalıdır.