Zerdeçalın Faydaları
Zerdeçal (Curcuma longa): Büyük ve sivri uçlu yaprakları olan, sarı çiçekli, çok yıllık otsu bir bitkidir. İçeriğinde uçucu yağ vardır. Bunun yanında reçine ve kurkumin adlı bir madde bulunur. Kurkumin adlı maddenin antioksidan ve yangı (iltihap) önleyici özelliğinden ötürü , kansere karşı savaşta zerdeçalı mühim bir silah olarak görebiliriz. Bu maddenin ayrıca antidepresan özelliği vardır ve bazı antidepresan ilaçları kadar etkilidir. Zerdeçal, demir ve manganez açısından da mühim bir kaynaktır. B6 vitamini, diyet lifi ve potasyum içerir.
Zerdeçalın Faydaları ve Tıbbi Tesiri: Hindistan’da yüzlerce yıldır kullanılan bu bitkinin aşağıda da mühim bir kısmını açıklayacağımız gibi sağlığa sayısız faydası vardır. Şeker hastalığına ve kansere karşı olumlu tesirleri vardır. Mideyi güçlendirir. Sinirleri uyarır. Vücuda ferahlama ve rahatlık verir. İltihap gidericidir. Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşı faydalıdır. Gaz ve idrar söktürücüdür. Vücu tta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına destek olur. Soğuk algınlığı ve astımda faydalıdır. İltihaplı romatizma hastalığı için de oldukça faydalı olduğu bilinir. Antibakteriyel olduğundan deri yaraları üzerine haricen sürüldüğünde mikrop ve zararlı bakterileri öldürür. Bazı araştırmalara göre beyin hücrelerini yenilediği belirtilmektedir. Kalp krizi riskini azaltır.
Zerdeçal Nasıl Kullanılır? Zerdeçalın kullanılan kısımları meyveleridir. Kurutulan meyveleri toz haline getirildikten sonra baharat olarak kullanılabileceği gibi suda kaynatarak zerdeçal çayı da hazırlanabilir. Toz halinin günlük 1 ila 3 gram arasında tüketilmesi önerilir. Yemeklere katılabilir ve bal ile karıştırılarak yenilebilir. Baharatı hemen her yemeğe girebilir. Bu sebeple zerdeçalı mutfağımızdan eksik etmememiz gerekir. Bal ile karıştırılarak yenilebilir.
Kimler Zerdeçal Kullanmamalı?
Kan sulandırıcı ilaçlarla kullanılmamalıdır. Hamileler ve emzirenler doktora danışmadan kullanmamalıdır. Bazı bitkisel reçetelerde olduğu halde zerdeçalda da olabilecek bir yan etki halinde doktora başvurmak ve kullanmayı kesmek gerekir. Fazla miktarda tüketimi ve uzun süreli kullanımı midenin iç yapısını tahriş edebilir. Uçucu yağ içerdiğinde mide ve bağırsak ülseri olan hastaların, karaciğer iltihabı olan hastaların ve akut gastrit hastası olanların kullanmaması gerekir. Ameliyat olacak iseniz 2 hafta öncesinde kullanmayı bırakmanız gerekir.