Nohutun Faydaları
Nohut: Besin değeri yüksek olan ve kalorisi yüksek olan bir sebze olan nohut oldukça besleyicidir. Bol miktarda nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. 100 gr. nohut 360 kalori, yaklaşık 20 gr bitkisel protein, 5 gr. yağ ve 61 gr. karbonhidrat içerir.
Nohutun Faydaları: Vücudu güçlendirir. Zihin yorgunluğunu giderir. İştah açar. Mideyi kuvvetlendirir, bağırsakları yumuşatır ve bol idrar söktürür. Anne sütünü arttırır. Vücuttaki damarları açar. Cinsel isteği ve gücü arttırır. Sesi açar ve öksürüğü keser. Göğüs kanserine karşı koruyucudur. Vücu tta fazla su toplanmasını önler. Östrojen hormonunu dengeleyici etkisi ile özellikle menopoz sürecinde faydalıdır.
Nohut Nasıl Kullanılır? Nohut yemeklere genellikle kurutulduktan sonra bakliyat sınıfında girmektedir. Yemeklerde çok fazla kullanılır. Ülkemizde etli yemeklerde (özellikle yahni olarak), pilavlarda çok sık kullanılır ve yemeklere oldukça lezzet verir. Ayrıca, leblebi yapımında da kullanılır. Nohut toz haline getirilip cilt üzerindeki yara ve kaşıntılara sürülürse iyi gelir. Sokak satıcıları da nohutu haşlayıp, tuz ve kimyonla terbiye edip satmaktadır.