11 Temmuz 2014 Cuma

Hamilelikte İyot Eksikliği

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikte İyot Eksikliği

İnsan vücudundaki en önemli element tiroid hormonlarının yapılmasında görev alan iyottur. İyot oranının düşük olması vücutta guatr ve hipotiroidi adı verilen rahatsızlığa sebep olur. Yapılan araştırmalar dünya nüfusunun %40‘ ında iyot eksikliği olduğunu göstermektedir.

Hamilelik döneminde tiroid hormonlarında artış olduğu için hamilelikte iyot eksikliği genelde had safhaya yükselir.Bebekte zeka oluşumunu ve sinir sistemini direk etkileyen tiroid hormonu eksikliğinin çok sıkı kontrol edilmesi gereklidir. Bebeklerde tiroid hormonunu vücut kendi metabolizması içinde ancak onaltı ve onsekizinci haftada üretmektedir.Bebekler bu zamana kadar ihtiyaç duydukları iyodu ve tiroid hormonunu anneden sağlarlar.Eğer anne hamilelikte iyot eksikliği ile tanışmışsa bu bebeklerde ilerleyen dönemde öğrenme ve kavrama güçlüğü,zeka geriliği ve nörolojik sorunların daha çok görüldüğü belirlenmiştir.Bebekler büyüdüklerinde dahi bu engelin aşılamadığı görülmektedir.

Doğal yollardan alınan iyot oranı çoğu zamanda vücut için yeterli olmamaktadır. Bu sebeple bazı yiyecek ve içeceklere ek olarak imalatları aşamasında yapay yoldan ilave edilmektedir. Burada yapay yolla zenginleştirilen en önemli madde tuzdur. Özellikle yemeklerde iyotlu tuz kullanımı ile vücuttaki iyot eksikliği takviye edilmektedir. Buna rağmen aşırı iyot eksikliğine bağlı olarak hamileye guatr veya hipotiroid teşhisi konmuşsa TSH (tiroid hormonu) kontrolü ile tedaviye acilen başlanmalıdır. İyot eksikliği tanısının araştırılması öncelikle idrar kontrolüyle yapılmaktadır. Çünkü iyot vücuttan idrar yoluyla atılan bir elementtir. Özellikle hamilelikte doktor kontrolü olmadan asla iyot takviyesi yapan ilaçlar kullanılmamalıdır.