12 Temmuz 2014 Cumartesi

Menopozda Ateş Basması Neden Olur?

Sponsorlu Bağlantılar:

MENOPOZDA ATEŞ BASMASI NEDEN OLUR?

Ateş basması herhangi bir rahatsızlığa bağlı olmaksızın aniden baştan başlayarak boyun ve göğse doğru yayılan bir nevi vücut ısısının normalin üzerinde artmasıdır. Menopoza giren kadınlarda genelde ilk birkaç yıl ateş basmaları ataklar halinde seyreder. Bu ataklar esnasında vücut ısısının da gerçekten yükseldiği yapılan araştırmalarda belirlenmiştir. Bu ataklar genelde bir iki yıl içinde geçebildiği gibi bazen beş yıla kadar da uzadığı gözlemlenmiştir.

Ateş basmaları bazen o kadar şiddetli olur ki bu kadının güncel hayatını etkiler hale gelir. Menopozda ateş basmasının en önemli sebebi vücutta azalan östrojen hormonudur. Östrojen hormonunun beyin işlevi üzerindeki etkisi yadsınamaz. Vücudumuzda bir nevi termostat görevi gören sinir uçları arasındaki titreşimi NÖROTRANSMİTTER adı verilen saydam sıvı madde sağlar. Östrojen hormonunun azalması ile beraber bu sıvı salınımında da düşme gerçekleşir. Bu durumun vücudun ısı ayarını yapan termostat düzeneğinde bozulmaya sebep olduğu yapılan araştırmalarda belirlenmiştir. Menopozda ateş basmasının tedavisinde azalan bu nörotransmitter dengesinin düzenlenmesine yardımcı ilaçlar kullanılmakta ve olumlu sonuçlar elde edilmektedir.

Aşırı şiddetle gerçekleşen bu ısı artışı vücuttaki damarlarda genişlemeye yol açtığından mevcut etkisinden daha geniş bir yüzeyde hissedilmektedir. Bu dönemde bol sıvı tüketimi, acı-baharatlı ve yağlı yiyecekler yerine sebze-meyve ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Özellikle soya ağırlıklı besinler tüketme östrojen hormonunun takviyesinde kullanılan doğal bir tedavi yöntemi olarak araştırmalarda önemli yer almaktadır.