Hurma Nelere İyi Gelir?
Hurma tarihten günümüze tüketilen çok faydalı bir meyvedir. A, B, C, E, K vitaminleri ve mineraller içerir. Olgunlaşmış bir hurma demir ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Bu özelliğiyle hamile bayanların demir ve kalsiyum eksikliği için tüketebileceği bir meyvedir. Doğum yaptıktan sonra da tüketmek anne sütünü arttırır ve zenginleştirir. Kalsiyum ve demir bebeğin sağlıklı büyümesi için gerekli iki temel unsurdur. Çünkü bunlar kan ve kemik iliği oluşumu için gerekli olan minerallerdir. Hamile ve doğum yapmış kadınlara enerji de vererek kendilerini daha zinde hissetmelerini sağlar.
Hurmada bulunan şeker vücut tarafından kolaylıkla emilir.
100 gram hurmanın besin değerleri şöyledir;
Enerji 1,178 kJ (282 kcal)
Karbonhidratlar 75.03 g
Şekerler 63.35 g
Diyet lifi 8 g
Şişman 0.39 g
Protein 2.45 g
Su 20.53 g
Vitamin A 10 IU
Beta-karoten 6 mg (% 0)
Lutein ve zeaksantin 75 ug
Tiamin (B vit 1 ) 0.052 mg (% 5)
Riboflavin (vit B 2 ) 0.066 mg (% 6)
Niasin (vit B 3 ) 1.274 mg (% 8)
Pantotenik asit (B 5 ) 0.589 mg (% 12)
Vitamin B 6 0.165 mg (% 13)
Folat (vit B 9 ) 19 ug (% 5)
Vitamin C 0.4 mg (% 0)
E vitamini 0,05 mg (% 0)
K vitamini 2.7 ug (% 3)
Kalsiyum 39 mg (% 4)
Demir 1.02 mg (% 8)
Magnezyum 43 mg (% 12)
Manganez 0.262 mg (% 12)
Fosfor 62 mg (% 9)
Potasyum 656 mg (% 14)
Sodyum 2 mg (% 0)
Çinko 0.29 mg (% 3)
Hurmanın faydalarına başlıklar halinde de bir göz atalım:
Enerji verir: glikoz ve fruktoz içerir. İçerdiği doğal şeker sağlığa zarar vermez. 20-30 dakika içerisinde vücut tarafından absorbe edilir. Ülkemizde özellikle ramazan ayında orucu açmak için tüketilir. Yüksek şeker içerdiğinden oruç sırasında kaybolan enerjiyi hızlı bir şekilde yerine koyar.
Lif kaynağıdır: Hurma diyet lifi için iyi bir kaynaktır. Amerikan Kanser Derneği günde 20-30 gram hurma yemeyi önerir. Diyet lifi iki türdür. Çözünebilen diyet lifi ve çözünemeyen diyet lifidir. Çözünemeyen diyet lifi dışkının bağırsak geçiş süresini azaltır.
Mineral zenginidir: Hurma, sağlığa yararlı mineraller bakımından zengin bir meyvedir. Sodyum ve potasyum bol miktarda bulunur. Kas ve iskelet sistemini güçlendirir. Sinir sistemini korur ve vücudun metabolizmasını dengeler. Potasyum ter yoluyla vücuttan atılır. Besinler yoluyla temin edilmelidir. Potasyum tansiyon düşüklüğüne iyi gelir. Potasyum; kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, bakır ve fosfor gibi hayati bakımdan önemli temel mineralleri içerir.
Vitamin kaynağıdır: A vitamini, Tiamin (B1 vitamini) de dahil olmak üzere (B2 vitamini), riboflavin, bir palmiye meyve içerdiği, niasin (B3 vitamini), az miktarda pantotenik asit (B5 vitamini). Ayrıca E. A vitamini işlevini korumak ve göz kuruluğu ve göz hastalıkları önlemek için görev yapan vitamin C'de içerir. B vitamini sinir sistemi ve kalbi korur. İnsanı sakinleştirir ve zihni dinlendirir.
Fotokimyasallar içerir: Düşük dozlarda doğal salisilat içerir. Salisilatlar; aspirin, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar için hammadde olarak bilinir. Baş ağrısını dindirir. Rahim kanamalarını önlemeye yardımcı olur. Hurma ayrıca antioksidan olarak hareket eden bir dizi fenolik bileşikler ve karotenoidler içerir.