27 Ocak 2011 Perşembe

Ağız Kuruluğu, Ağız Kuruması: Ne iyi gelir? Nedenleri?

Sponsorlu Bağlantılar:

Ağız Kuruluğu :

ağız kuruluğu

Diş hekimliğinde 'Xerostomia' diye adlandırılan ağız kuruluğu, tedavi edilmediği taktirde ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Günlük yaşamda önemsenmeyen bu sorun, beraberinde diş çürükleri, dişeti iltihaplanmaları ve beslenme bozuklukları gibi hastalıklara yol açabiliyor.

Diş Hekimi Altuğ Serçe, sorunun kayna­ğını ve çözüm önerilerini şöyle özetledi:

"Tükürük bezlerinin yetersiz çalışması ağız kuruluğuna (xerostomia) yol açmakta­dır. Tükürük miktarındaki yetersizlik dolayısıy­la diş yüzeyinde aşırı miktarda gıda ve bakteri plağı birikmesi meydana ge­lir.

Bu da diş çürükleri, dişeti iltihaplanma­ları ve beslenme bozukluklarına ne­den olur. Ayrıca ağız kuruluğu, çiğneme ve yutma güçlüğü­ne neden olduğu için beslenme bozukluk­ları da oluşur."

Yan etki olarak ortaya çıkı­yor:

Ağız kuruluğu, tansiyon, alerji, antidepresan, ağrı kesici gibi ilaç­ların kullanımı ile radyoterapi ve kemoterapinin yan etki­si olarak ortaya çıka­biliyor.

Kişide devam eden boğaz ağrısı, dilde yanma, sık susa­ma, ağız kokusu, konuşma güçlüğü, protez kullanmada güçlük, tat bozukluğu, dudak ve dudak kenarların­da çatlama gibi belirtiler­le ortaya çıkıyor.

Tükürük miktarındaki yetersizlik, tükürük yapısın­da bulunan kalsiyum ve fosfat gibi bazı minerallerin de azalmasına yol açar­ken, bu minerallerin azlığı diş çürüklerinde artı­şa neden oluyor. Ağız kuruluğu bu nedenle hafife alın­mamalı ve mutlaka bir diş hekimine başvurul­malıdır."

Ağız kuruluğunun nedenleri:

Biyolojik yaşlılık: Etkili bir faktör, tek başına etki­li değil.

Sistemik hastalıklar: Romatizmal hastalık­lar

Bağışklık sistemi hasarı (AIDS), Hormonal bozukluk­lar (Şeker hatalığı), Nörolojik bozukluk­lar (Parkinson)

Çiğneme kabiliyetinin azalma­sı

Tükürük bezlerinin cerrahi olarak çıkarılma­sı

Radyoterapi (Radyasyon tükürük bezlerin­de kalıcı hasar yapar)

İlaçlar (400'ün üstünde ilaç türü ağız kuruluğu yapar: deconjestanlar, diüretikler, tansiyon ilaçları, antidepresan­lar, antihistaminik­ler)

Kafein ve alkol tüketi­mi

Ağız kuruluğu nasıl önlenir?

Sık sık yudum yudum su içilmeli. Gece yatarken yanında sıvı içecek, su bulundurul­malı

Şekersiz sakız çiğnen­meli

Sigara, alkol, şekerli yiyeceklerden uzak durul­malı

Yaşanılan mekanın nemi ayarlan­malı

Gerekirse eczanelerden temin edile­bilen yapay tükürük tabletleri kullanıl­malı

Bakteri plağı kontrol altına alın­malı

Floridli diş macunu, jel, gargara kullanıl­malı

C vitamini kullanıl­malı


CNN

Konuyla ilgili aramalar: ağız kuruluğu , ağız kuruması , çözümü , tedavisi , ne yapılmalı , ağız kuruluğuna ne iyi gelir , yapılması gerekenler , ağzım kuruyor , ağzım sürekli kuruyor , ağız kurumasının nedenleri , sebepleri , ne yapılmalı , ne sebep olur , ağız kuruluğu nasıl geçer