14 Ocak 2011 Cuma

Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler, Bebeğimin Gazı Var Diyorsanız

Sponsorlu Bağlantılar:

Bebeklerde gaz yapan yiyecekler:
Emziren anneler inek sütü kola kahve kuruyemiş ve sucuk gibi yiyeceklerden uzak durarak bebekte gaz sancısını önleyebilirler.

Bebeklerde gaz sancısı ve kolik sık rastlanan bir durumdur. Emziren annein yediği yiyecekler hem annede hem bebekte gaz sancısına neden olabilir.

Mama gaz yapar mı? Emziren anne ne yerse bebekte gaz olur? Gaz yapan yiyecekler nelerdir? İnek sütü kola gaza neden olur mu? Sorularınızın cevabı pudra.com'da... Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vahap Öney Vahap Öney'in uzman.tv'ye yaptığı açıklamalar...

Anne sütü alan bebeklerde gaz problemi daha az olur. Mamayla beslenen bebeklerde gaz problemi ve kusma eğilimi daha fazla olur enfeksiyonlar daha sık ve fazla görülür.

Bebek için en iyisi anne sütü:
Bebek için hem kalori hem protein içeriği olarak en uygun içeriğe sahip besin anne sütüdür. Yeni doğum yapmış ya da 5 günlük bir annenin sütünün içeriğiyle 3 aylık emziren bir annenin sütünün içeriği de birbirinden farklı özellikler gösterir.

Bebeğin bağırsak düzeninin enzimlerinin gelişimine göre anne sütü içeriği de değişir ve biz bunu hiçbir zaman bir ek besinle ya da bir mamayla sağlayamayız.

Bebeğinizi anne sütü ile besleyin
Buradan bebek için en iyi besinin anne sütü olduğunu görürüz. Yani bir anne sütünü verebilmek için sonuna kadar çaba sarf etmeli. Eğer ki bebeğe anne sütü dışında bir besin mama vermek zorundaysak bebeğin gaz problemleri kolik ağlamaları kakasının durumu takip edilmeli ve uygun olmayan durumlarda mama içeriği değiştirilmeli.

Mama içeriğinin değiştirilmesi gereken durumlar için içeriği farklı olan mamalar mevcut. Yine de bebek için ilk 6 ay süresince kesinlikle ek besin tavsiye edilmez.

6 aydan sonra ise bebeğin durumuna ve kilo alımına göre hareket etmeli ve besinleri ona göre yavaş yavaş arttırmalıyız. Bu şekilde hareket edildiğinde bebekteki kolik ağlamaları ve gaz problemleri diğer bebeklere oranla daha az görülür.

Annenin beslenmesi ile bebeğin gazı arasında ilişki var mı?
Anne sütünün yeterli gelebilmesi için annenin ilk 6 ayda hatta ilk 1 yılda beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Emziren annenin yeterli kalori yeterli sıvı alması kendini yormaması ve sık sık emzirmesi gerekir. Bunlar anne sütünü arttıran faktörlerdir.

Kolik ağlamasında da annenin beslenme biçimi ve aldığı besinler rol oynar. Besin tüketimi konusunda annenin izlenimleri de çok önemlidir. Mesela annenin tükettiği bir besin sonrasında bebeğinin etkilendiğini görürse o besini artık tüketmemesi gerekir.

Kafeinli içeceklerden uzak durun
Emziren anne çok fazla kafein içeren çay kahve kola gibi içeceklerden kaçınmalı özellikle fındık fıstık gibi kuruyemişlerden uzak durmalıdır.

Çikolata da bebeklerde kusma eğilimini arttırır ve alerji yaparak gaz problemi oluşturur.

İnek sütü gaz yapabilir
Emziren anne inek sütü tüketmemeli. Annenin inek sütü tüketmesi bebekte gaz problemine yol açar. Bu yüzden emzirme dönemi içindeyken anneler inek sütünden uzak durmalı.

Katkı maddesi içeren yiyeceklerden kaçınmalı
Bebeği kötü yönde etkileyebilecek besinler arasında sucuk salam sosis patates cipsi gibi katkı maddesi içeren besinler yeralır.
Bebeğin emzirme döneminde annenin mümkün olduğunda katkı maddesi içeren besinlerden kaçınması ve bunları tüketmemesinde fayda vardır.

En çok gaz yaptığı bilinen yiyecekler
Çay kahve kola gibi kafeinli yiyecekler
Fındık fıstık gibi kuruyemişler
İnek sütü
Çikolata
Sucuk salam sosis patates cipsi gibi katkı maddesi içeren besinlerdir.

--- Konuyla ilgili forumlardan alıntılar:
Öncelikle her emzirmeden sonra ağızdan gazını mutlaka çıkarmaya çalışın karnına inmeden...(Dik pozisyonda yada yüzüstü yatırıp sırtını sıvazlayarak)

Yine her emzirmeden sonra gazı çıksa bile en az bi 5-10 dk dik pozisyonda tutmalıki yediklerini iyice sindirsin daha fazla gaz olmasın (doktorlar yarım saat diyo ama)

Damla olarak Sab simplex kullandım çok olmasada faydasını gördüm...

Düzenli olarak rezene çayı içirdim...

Bazı günler kendim rezene-anason-oğul otunu kaynatıp içtim

Yediklerime özellikle dikkat ettim ...Mercimek-bulgur.pişmemiş soğan-baklagiller-yaş sebzeler-çikolata-çay vede sütten tamamen uzak durdum..

Yemeklerime bir maktar kimyon koydum gazı aldığı için..

Hepsinden en önemlisi gazı için kıvrana kıvrana ağladığında ılıtılmış zeytinyağını karnına sürüp saç kurutma makinasını tuttum karnı ısınıp yumuşasın diye.. Sonrasında kolayca uykuya daldığını ve gazını daha kolay çıkardığını farkettim..

Daha başka aklıma gelirse yazarım arkadaşlar şimdilik yaptıklarım bunlar.. Hepinize gazsız günler dilerim...
---

Diyelim ki, ilk defa anne baba oldunuz, bebeğinizle birlikte hastaneden eve döndünüz. Yenidoğan bebeğiniz , annesini emip günün büyük bölümünü uyuyarak geçiriyor. Siz de ne kadar şanslı olduğunuzu, bebeğinizin pek uslu olduğunu düşünüyorsunuz. Acele etmeyin! Sonra birdenbire, 2-3 hafta geçtiğinde sanki o uslu bebek gidip yerine minik bir canavar geliyor. Sevgili bebeğiniz, akşama doğru birden huysuzlanıyor, durmadan ağlamaya başlıyor. Bacaklarını karnına çekiyor, kızarıp bozarıyor, ellerini yumruk yapıyor, sanki canı çok acıyormuş gibi ağlıyor. Üstelik bu durum, haftanın çoğu günü aynı saatlerde tekrarlanıyor. İşte, bebek büyütmenin en zor dönemlerinden biriyle karşı karşıyasınız. Sağlıklı bebeklerde görülen bu tarz nedensiz ağlamalara KOLİK diyoruz. Kolik, bir hastalık değildir ve bebeğe zarar vermez. Bebeklerin yaklaşık % 10' unda görülen bir tablodur. Dış dünyaya uyum sürecinin bir parçası olarak kabul edilebilir.

Kolik Ne Kadar Sürer?
Bebek 2-3 haftalık olduğunda başlar, 4-6 haftada en yoğun döneme ulaşır, çoğunlukla 3 ayda biter.

Bebeği Doktor Görmeli mi?
Evet. Belki, pek yapacak bir şey yoktur. Ama, doktorunuz en azından bebekte başka bir sorun olmadığından emin olmak için onu muayene edecektir. Bazen; fıtık, barsak düğümlenmesi, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu gibi problemler de çok ağlamaya yol açar ve bebeğin sorunu kolik sanılabilir. Ayrıca, doktorunuz, kolik için bazı damlalar veya bitkisel çaylar önerebilir.

Kolik Neden Olur?
Koliğin nedeni bilinmiyor. Anne sütü alan bebekte annenin yediklerine allerji, mama alan bebekte mamanın içeriğine allerji, sindirim sisteminin tam olgunlaşmamış olması, artmış barsak gazı, bebeğin günlük rutinindeki değişiklikler, annenin endişesi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Ancak, kesin bir neden saptanamamıştır.

Emziren Anne Hangi Gıdalardan Kaçınmalı?
Lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar, kahve, çay, çikolata gibi besinler annenin diyetinden çıkarılıp bebeğin rahatlayıp rahatlamadığı gözlenebilir.

Bebeği Rahatlatmak İçin Neler Yapılabilir?
Bu konuda tek bir doğru yoktur. Her bebek, kendine özgüdür. Birini rahatlatan yöntem diğerinde hiç işe yaramayabilir. Aşağıda sıralananları deneyebilirsiniz.
Yumuşak bir battaniyeye sarma
Kucaklayıp sarılma
Ninni, şarkı söyleme
Müzik dinletme
Kucakta veya beşikte sallama
Karnına ılık yağ ile masaj yapma
Karnına ılık havlu koyma
Ilık bir banyo yaptırma
Bebek arabasında ileri geri gezdirme
Kendi arabanıza bindirip gezdirme
Emzik verme

Konuyla ilgili aramalar: bebeklerde gaz sancısı yapan yiyecekler , bebeğimin gazı var , bebeğin gazına çare , bebeğim uyuyamıyor kıvranıyor , bebeğimde gaz sancısı var