24 Ocak 2011 Pazartesi

Yüksek topuklu ayakkabıların zararları nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar:

yüksek topuklu ayakkabıların zararları

1-Yüksek topuklu ve gösterişli ayakkabıların, ayak sağlığını bozduğu­nu belirten uzmanlar, "yanlış ayakkabı seçmeyin" uyarısında bulunuyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Türkmen, "Bilinçli ayakkabı seçi­mi ile oluşabilecek bazı sağlık sorunları­nı engellemek mümkün. Dikkat etmeniz gereken ayağınızın şekline uygun ayakkabılar seçmek­tir" dedi.

İnsan vücudunda en büyük yükü ayakların çektiği­ni, yürürken, koşarken ayağa binen yükün iki, üç katına çıktığını belir­ten Prof. Metin Türkmen, "Giyilen ayakkabıda bir problem varsa, ayağa yüklenen bu basınç, çok daha faz­la rahatsızlık veriyor. Aslında ayakkabı, ayağı yerden gelen darbe­lere ve bu yüke karşı korumak için icat edilen bir ürün. Günümüzde ise o kadar çok gösteriş amaçlı kullanılı­yor ki ayak sağlığı bozuluyor" dedi.

"Ayakkabının gösteriş unsuru olarak kullanıl­ması eskiye dayanıyor" diyen Prof. Dr. Metin Türkmen, ayakkabılarla ilgili ilginç bilgi­ler veriyor:
"Bir ara ayakkabıların burunları, asaletin göster­gesi olarak kullanılmış ve o kadar uzatılmış ki, bu uzun burun­ları kullanabilmek için özel bağcıklarla dize asmak gerekmiştir. O günden bugüne özel­likle kadın ayakkabılarında, ayak sağlığı için sakıncalı modeller kullanılmak­tadır. Bunun sonucunda nasırdan tırnak batmasına kadar bir­çok problem kadınlarda görülmekte­dir"

"Gün içinde devamlı yürüyerek çalışan ve saatte 6 kilometre hızla yürü­yen bir insan, gün boyunca toplam bin ton yük basmakta­dır. Attığı adımların sayısını da düşünürsek, ayağın ne kadar yük altın­da, ne kadar çok şekil değiştirdiğini kolaylıkla tahmin ede­biliriz. Uzunluğu değişir, tabanının eni-boyu değişir, uzun ve enine kavis­leri değişir, esner bükülür, tekrar doğrulur. İşte bütün bu iş­leri yaparken onu içine hapsettiğimiz ayakkabı, eğer bu işleri yapmasına katkı sağ­lamıyor, aksine engel oluyor ise, işte o zaman sorun başlıyor demektir" şeklin­de konuştu.

ERKEK AYAKKABILARI DAHA SAĞLIKLI
Ayak sağlığı yönünden kadınların çok daha fazla sıkıntı yaşadı­ğını anlatan Prof. Dr. Metin Türkmen, "Zenne' modeli denilen bayan ayakkabı­larında, bilekteki kilit sistemi kaldırıldığı için, ayakkabıyı ayakta tutabilmek zorlaş­mış ve kilit sistemi ayakkabının önüne kaydırılmış ve rahatça hareket etmesi gereken parmak­ların olduğu alana getirilmiştir. Böylece ayaktaki normal yük dağılımı engellenmiş, parmaklar hem sıkıştırıl­mış hem fonksiyonları engellenmiştir. Ayrıca dizin duruşu da bozul­muş ve uzun vadede o bölgelerde de şikayetlere zemin hazırlanmıştır. Ayak sağlığı için en faydalı ayakkabı ise erkek model­leri. Erkek ayakkabılarındaki topuk haz­nesi olması ile ayağın topuk-bilek kısmı tespit ediliyor. Bu da ayak sağlığını olumlu etki­liyor"

Türkmen'e göre, ayak ile ayakkabı arasında uyumsuz­luk yaşanması halinde, bazı şikayetler ortaya çıkıyor, hem de mevcut bazı durum­lar ilerliyor. Prof. Dr. Türkmen, görülen problem konusunda şunları söylü­yor:

"Nasır, çekiç parmak deformitesi ve tırnak batması sadece ayakkabının şekli ile ilgili olarak ortaya çıkar. 'Halluks valgus' denilen ve baş parma­ğın dışa doğru anormal derecede açılanması ile karakterize hastalıkta da, dar ayakkabı model­leri ile hızlı bir ilerleyiş görülür"

2 ) İnce ve topuklu ayakkabı ayak ağrısı yapıyor
Gün boyu vücudun bütün ağırlığını taşıyan ayaklar, doğru ayakkabı giyil­mediği için büyük zarar görüyor. Özellikle son dönemler­de moda olan ince ve topuklu ayakkabılar kadınların ayaklarında şekil bozukluğu başta ol­mak üzere çeşitli rahatsızlıklara sebep oluyor.
Ayak ağrısı çeken beş kişiden dördü­nün kadın olduğunu kaydeden Ortopedist Doktor Umur Aydoğan, topuklu ayakkabı­ların mümkün olduğunca geniş tabanlı olması gerektiği­ni ifade etti.
Doktor Aydoğan, “Her adımda vücut ağırlığımızın yüzde ellisi ayağımı­zın ön tarafına, yüzde ellisi de topuğumuza yüklenir. Ayakkabının topuğu ne kadar yüksek olur­sa ayağın önündeki yük de buna bağlı olarak ar­tar.” diye konuştu. Özellikle topuklu ayakkabı giyiminin uzun vadede ciddi problemler oluştu­racağına değinen Umur Aydoğan, uygun olmayan ayakkabı kullanımı nedeniyle tarak kemiği­ne uygulanan yüksek basıncın ağrılara ve nasırlara sebep olduğunu vurguladı. Türk halkın­da büyük çaplı ortopedik deformasyon görüldüğünü kaydeden Aydoğan’a göre en sık karşı­laşılan problem parmaklarda şekil bozukluğu. Özellikle sivri burunlu ayakkabılarda parmak­ların üst üste binmesine ve doğal duruşunun bozulmasına yol açıyor. Birçok insanın gerçek ayak numarasını bilmediği­ni öne süren ortopedi uzmanı, doğru ölçünün ayağın üç farklı yerinden ölçülmesiy­le mümkün olduğunu söyledi. Ayağın en uzun parmağa göre, tarak kısmına ve iç kavis uzunluğu­na göre ölçülmesi gerektiğini ifade etti.

hamaratkadin.com

Konuyla ilgili diğer kaynak (habervitrini.com)

Modacıların vazgeçilmez zarafet unsuru yüksek topuklu ayakkabı­lar ayak sağlığına zarar veriyor. Ayaklarda kemik çıkıntısı oluşa­biliyor.

Kadınların vazgeçilmez tutkuların­dan biri olan, güzel, şık ve bakımlı kadının kıyafetinin en büyük tamamlayıcısı ayakkabıları­nızı seçerken ne kadar dikkat ediyorsunuz? Son yıllarda modanın en gözde aksesuarı hali­ne gelen yüksek topuklu ayakkabıları şık olmak için giyerken ayak sağlığınızdan olabilir­siniz.

KEMİK ÇIKINTISI OLUŞUYOR
Çamlıca Medicana Hastanesi Ortopedi Kliniği'nden Dr. Korkut Kasapbaşı; yüksek topuklu ve sivri burunlu dar ayakkabıların giyil­mesi sonucunda kadınlarda çarpık başparmak ve baş parmakta kemik çıkıntısının oluştu­ğunu belirtti ve ekledi: "40 yaş altı bayanlar ayakkabı seçerken genellikle moda­ya ve ayakkabının şekline önem veriyor­lar. Sert, sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabı­ları tercih ediyorlar. 40 yaş üzerinde ise genelde geçmiş­te giyilen yanlış ayakkabılar sonucu ayak sorun­ları ortaya çıkmaya başladığı için ayakkabı seçiminde görünüş­ten ziyade rahatlık ön plana çıkmakta­dır."

ALÇAK TOPUK GİYİLMELİ
Dr. Kasapbaşı; ayak sağlığı için, ayak şekline ve yuvarlak burunlu, 2.5-3.5 cm topuklu ayakkabıların seçilmesi uygun olacağını söyledi.

Konuyla ilgili bir diğer kaynak (Amerikan Hastanesi Basın Bülteni)

Günümüzde ayak bilek burkulmalarına, ayak ağrıları­na, su toplamalarına sebep olmasına rağmen moda olan sıkı ve yüksek topuklu ayakkabılar kadınlar tarafın­dan giyilmektedir. Şarkıcılar ve dans eden sanatçılar gösteri­ler ve şovlar sırasında dev ayakkabılar giymektedir­ler. Bunların arasında şovlarda 25cm’e kadar yükseklik­te topuklu ayakkabı giyenler bile vardır. Yapılan bir araştırma­da ekonomik olarak kötü dönemlerde, 1930 ve 1970lerde, Ameri­ka’da topuk yüksekliğinin arttığı bulunmuştur. Bunun bir kaçış yolu olabileceği düşünülmüş­tür. Topuklu giymek bacakları uzun göstermesin, kadınları daha ince ve uzun göstermesine rağmen ayak bilek burkul­ması, çekiç parmak deformitesine sebep olması, ağrı yapması ve nasır oluştur­ması gibi kötü sonuçlara da yol açar.

Doktorlar kadınların acı veren ayakkabılar giyeceğini bilir­ler. Eğer kadınlar ayaklarını korumak için bazı yöntem­ler uygularsa şikâyetleri azaltabilir. Ayrıca modaya uymak demek daima yüksek topuklu ayakkabı giy­mek anlamına da gelmez.

Hangi ayakkabı?
Ayakkabı seçiminde çok geniş bir yelpaze var­dır. Yüksek topuklu ayakkabı giymek her zaman güzel olmayabilir. Bu nedenle ayakkabı seçimin­de ister düz olsun ister topuklu olsun ayakkabının dengesi iyi olmalı­dır. Ama mekanik olarak dengeli ve rahat olma­sı kadınlar için kullanılacağı anlamına gel­mez. Kendini iyi ve güvenli hissettiren ayakkabılar rahat olmasa da tercih edile­bilir. Buna rağmen ayak içinde iken acı veren ve “bugün bir an önce bitse” dedirten ayakkabılar seçilmeme­lidir.

Kadınlar genellikle rahat ayakkabılar giymeleri konusundaki tavsiyelere kulak asmazlar. Ama topuklu ve sıkı ayakkabı giyenle­rin gün içinde ara ara ayakkabılarını çıkartmaları, ya da geceleri giymelerini öneri­lir. Genellikle ayağın rahatlığı için 5cm'den daha yüksek olmayan ayakkabılar tavsiye edi­lir. Yüksek topuklu ayakkabı giyildiğin­de sadece ayak değil diz ve belle ilgili problemlerin artacağı bilin­mektedir. Ayağın ön kısmına ve parmaklara aşırı yük binmektedir. Başparmağın altındaki sesamoid denen küçük kemikçikler­de ödem veya kırıklara yol açabil­mektedir. Sıkışan parmakların sinirleri zedelene­bilir, ağrı, uyuşukluk veya iğnelenme hissi gibi şikayetlere sebep olabilir. Yapılan bir araştırmada ayak problemleri ile yüksek topuklu ayakkabı giyme arasında ilişki bulun­muş, 1900 kişinin %29’unda genç yaşta yüksek topuklu giyenlerin ile­ri yaşta daha çok ayak problemi yaşadığı gösteril­miştir.

Kore’de yapılan bir çalışma­da yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde diz çevresi kasların yürüme sırasında­ki dengesini değiştirdiği gösterilmiştir. Yüksek topuklu­da zorlu yürüyüşler veya hareketler yap­mak ayak bileği çevresi bağlarının da zedelenme­sine sebep verir. Ayrıca ayak bilek burkulma­larına sebep olarak gerek bağ kopmaları­na gerekse kırıklara yol açabilmekte­dirler.

Son zamanlarda yüksek topuklu ayakkabı ile yürüme kursları verilmekte olan yerler bile açılmıştır. Ağırlığı ön­den daha arka kısma verip hamstring (bacak arkası) kasların daha çok kullanılması­nın ağrıları ve problemleri azaltacağı söylenmekte­dir. Topuklu ayakkabılar güzel ve çekici görüne­bilirler ama moda olan acı çekmek değildir. Ömür boyu üzerinde durduğumuz ayaklarımızı çok sıkıntı­ya sokmamamız gerekir. Ayak problemleri­ni çözmek veya tedavi etmek zordur, bu nedenle olmasından ziyade önlenmesi daha önemli­dir.

Konuyla ilgili aramalar: yüksek topuklu ayakkabıların zararları , yüksek topuklu ayakkabı giymenin zararları nelerdir