9 Ocak 2011 Pazar

Hamilelikte Kaç Kilo Alınır? Kaç Kilo Alınmalı? İdeal Gebelik Kilosu

Sponsorlu Bağlantılar:

hamilelikte kaç kilo alınır

Hamilelik süresince alınması gereken ideal kilo, 10-16 kilo iken anne adayının yetersiz veya gereksiz kilo alması, hastalık ve riskleri beraberin­­de getiriyor.

Ç.Ü. Tıp Fakültesi Kadın Hast.ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Evrüke, anne adaylarından kilo nedeniyle sorun yaşamama­­ları için hamilelik süresince doğru beslenme ve spor yapma konusunda hassas davranmaları­­nı istedi.

Evrüke, gebeliğin ilk ayların­­da görülen kilo almanın, ikinci dönem sayılan 12-27′nci haftalar arasında artığı­­nı belirterek, ”Hamilelik süresince anne adaylarının, her hafta 500 gram, ayda 2 kilo, top­­lam olarak da 10-16 kilo alması idealdir” de­­di.

Anne adaylarının kiloları­­nı dengeleyemedikleri hallerde bazı hastalık ve risklerin ortaya çıktığını belir­­ten Evrüke, bu durumun vitamin, demir ve kalsiyum içerikli ilaçlar­­la desteklenerek giderilebileceğini vurgula­­dı.

Fazla kilo almak kadar, yetersiz kilo almanın da sakıncaları bulun­­duğunu ifade eden Evrüke, şu bilgileri verdi:

”Anne adaylarının kilo artışını düzenleyeme­­mesi halinde ödemin artması, tansiyonun yükselmesi yanında şeker hastalığı riski artmak­­tadır. Fazla kilolar gebelik süresince, eklemlerde ağrı ve gergin­­lik, nefes darlığı, kasık ve sırt ağrıları, yorgunluk ve isteksizliğe ne­­den olur.

Hamilelikte diyet öneril­­mez. Özellikle et, süt, yumurta ve yoğurt gibi protein ağırlıklı gıdalar alınmalıdır. Tuz alımı azaltılmalı, meyve ve sebzeye ağırlık verilm­­elidir.

Şayet anne adayı kilo artışını düzenleyemi­­yorsa, hastane koşullarında doktor veya diyetisyen gözetiminde kontrol altın­­da tutulmalıdır. Hamilelik dönemi boyunca sigara ve alkol alımından uzak durulmalı­­dır. Yüzme ve yürüme gibi sporlar hamileliğin son günleri­­ne kadar program içinde yapılmalıdır.”

”KUSMA VE BULANTILAR”
Gebeliğin 12′nci haftaya kadar olan dönemin anne aday­­ları için zor geçtiğini hatırlatan Evrüke, ”sabah hastalığı” olarak bilinen, ancak gü­­nün her saati de görülen kusma ve bulantıların önemli şikayetler arasında bulunduğu­­nu kaydetti.

Evrüke, kusma ve bulantıların, anne adayı­­nın ilk 2 ay içinde yoğun şekilde gebelik hormonu salgılaması, doğum stresi, ilaçlar ve sindirim zorlukla­­rı gibi nedenlerle arttığını ifade ederek, ”Şikayetlerin yoğun şekilde sürmesi halinde anne adayının hastanede müşahade altında tutulmasın­­da yarar vardır” dedi.

(milliyet)

Konuyla ilgili aramalar: hamilelikte kaç kilo alınır , hamilelikte kaç kilo alınmalı , gebelikte kaç kilo alınmalı , ideal kilo , kaç olmalı