Kızlık zarı nedir? Kızlık zarının görevi nelerdir?
Kızlık zarının fizyolojik (işlevsel) görevi bugüne kadar tam olarak bilinememektedir ve genel kanı özel bir görevi olmadığı yönündedir.
Bazı araştırmacılar ise kızlık zarının görevi ile ilgili, mikroorganizma ve yabancı cisimlerin vajina içine girişini önlediğini ileri sürmüştür.
Adli tabiplikte ise cinsel şiddete veya istismara maruz kalan çocukların tanısında kullanılmaktadır. Günümüzde kızlık zarının fizyolojik bir görevinden çok "sosyolojik bir fonksiyonu" vardır.
Kızlık Zarı Yapısı
Hymen, anatomik olarak vajinayı oluşturan ve "mukoza" denilen dokunun vajina girişini oluşturan doku kıvrımıdır. Yani kızlık zarı vajinanın tam olarak içinde değil vajinanın hemen girişinde dudaklara yaklaşık 1-1.5 cm içeride bir mesafededir ve küçük dudaklara bağlıdır. Bu derinin ortasında adet kanamasının gerçekleşmesi için bir delik bulunmaktadır yani vajina ağzı tamamen kapalı değildir.
Kızlık zarı, bu yapısıyla dış genital oluşumlar içinde kabul edilmektedir. Dışarıya bakan ön yüzü "deri"ye, vajina içine bakan arka yüzü ise "mukoza"ya benzer.
Kız çocukların hemen hepsine bulunan hymen çok nadir olarak doğuştan hiç bulunmayabilir. Çocukluk çağında daha sert olan doku ergenlikle birlikte östrojen hormonunun salınmasına bağlı olarak değişime uğrar ve esneklik kazanır.
Kızlık zarı bir organ değil, sadece vajinan oluştuğu sırada oluşmuş bir deri parçasıdır. Çocukluk döneminde sert ve kalın bir yapıya sahipken ilerleyen yaşlarda yumuşayarak esnek bir yapıya dönüşür.
Kızlık zarı kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir, herkeste yapısı, şekli ve ilişki sonrasındaki kanama miktarı farkılık gösterebilir. Ayrıca bayanların kendilerinin kızlık zarını görmesi mümkün değildir. Zarın görülmesi jinekolojik muayene ile gerçekleşir.
Konuyla ilgili aramalar: kızlık zarı nedir , kızlık zarı ne işe yarar , kızlık zarı nerede