3 Ocak 2011 Pazartesi

Kızlık Zarı Nedir? Kızlık Zarı Ne İşeYarar : Kızlık Zarının Görevleri Nelerdir? Hymen Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Kızlık zarı nedir? Kızlık zarının görevi nelerdir?

Kızlık zarının fizyolojik (işlevsel) görevi bugüne ka­dar tam olarak bilinememektedir ve genel kanı özel bir göre­vi olmadığı yönündedir.

Bazı araştırmacılar ise kızlık zarının görevi ile ilgi­li, mikroorganizma ve yabancı cisimlerin vajina içine giri­şini önlediğini ileri sürmüştür.

Adli tabiplikte ise cinsel şiddete veya istis­mara maruz kalan çocukların tanısında kullanılmaktadır. Günümüz­de kızlık zarının fizyolojik bir görevinden çok "sosyolojik bir fonksiyonu" var­dır.

Kızlık Zarı Yapısı
Hymen, anatomik olarak vajinayı oluştu­ran ve "mukoza" denilen dokunun vajina girişini oluşturan doku kıvrımı­dır. Yani kızlık zarı vajinanın tam olarak içinde değil vajinanın hemen girişinde dudaklara yaklaşık 1-1.5 cm içeride bir mesafede­dir ve küçük dudaklara bağlıdır. Bu derinin ortasın­da adet kanamasının gerçekleşmesi için bir delik bulun­maktadır yani vajina ağzı tamamen kapalı değil­dir.

Kızlık zarı, bu yapısıyla dış genital oluşumlar içinde kabul edilmekte­dir. Dışarıya bakan ön yüzü "deri"ye, vajina içine bakan ar­ka yüzü ise "mukoza"ya benzer.

Kız çocukların hemen hepsine bulu­nan hymen çok nadir olarak doğuştan hiç bulunmayabilir. Çocukluk çağında daha sert olan doku ergenlikle birlikte östrojen hormonunun salınmasına bağlı olarak değişime uğrar ve esneklik kaza­nır.

Kızlık zarı bir organ değil, sadece vajinan oluştuğu sıra­da oluşmuş bir deri parçasıdır. Çocukluk döneminde sert ve kalın bir yapıya sahip­ken ilerleyen yaşlarda yumuşayarak esnek bir yapıya dönüşür.

Kızlık zarı kişiden kişiye farklılık gösterebilmek­tedir, herkeste yapısı, şekli ve ilişki sonrasında­ki kanama miktarı farkılık gösterebilir. Ayrıca bayanların kendileri­nin kızlık zarını görmesi mümkün değil­dir. Zarın görülmesi jinekolojik muayene ile gerçekle­şir.

Konuyla ilgili aramalar: kızlık zarı nedir , kızlık zarı ne işe yarar , kızlık zarı nerede