4 Ocak 2011 Salı

Hamilelikte Sigaranın Zararları - Gebeyken Sigara içmek

Sponsorlu Bağlantılar:

Sigara günümüzde insan sağlığı açısından en büyük tehlikelerden ve dünyada ki ölümlerin %35′lik büyük bir diliminde etkili olan sağlımıza karşı en büyük düşmanlarımız­dan birisidir.

Özellikle hamile (gebe) bayanların sigara tüketim­leri, anne karnındaki bebeğin gelişimi ve sağlığı açısın­dan büyük bir tehlike kaynağı­dır. Çünkü hamilelik (gebelik) döneminde tüketilen sigara anne ile birlik­te bebeğinide çok olumsuz etkileyecek­tir. Hamilelikte Sigaranın ne gibi zararları, tehlikele­ri vardır bir bakalım...

Hamilelikte sigara Kullanımı, Hamilelikte (Gebelikte) Sigara İçmenin Zararları:

Bilindiği günümüz­de pek çok kanser türünün temel sebebi sigara tüketimi­ne dayanmaktadır. Bu durum hamilelik dönemin­de gerek anneyi gerekse de karnında taşıdığı bebeği de olumsuz yönde etkileye­cek en ciddi sağlık problemlerinden birisidir. Bebek vücut direncini annenin sağlığın­dan alacağı için özellikle hamilelik dönemin­de bebek sağlığı için sağlık için zararlı olan tüm maddeler­den uzak durulması bebek sağlığı için çok önemlidir.

Hamilelikte (Gebelik Döneminde) Sigara İçmenin Bebek ve Anne Sağlı­ğı Açısından Tehlikeleri ve Zararları;

1.Erken Doğuma Sebep olabi­lir;

Normal doğum süresi 38-40 hafta olarak kabul edilmekte­dir. Gebelik döneminde sigara kullanımı bu süreyi çok daha erken gerçekleşmesine sebep ola­bilir.

2.Erken Membran Rüptürü;

Doğum eylemi esnasın­da açılması gereken su kesesinin olması gereken zaman­dan çok daha önce açılması.

3. İntrauterin Gelişme Geriliği;

Sigara, bebeğe kan yolu ile giden oksijen ve besin değerlerinde azalma­lara neden olarak bebek gelişiminin gerileme­sine neden o­lur.

4. İntrauerin Exitus;

Bebeğin anne rahminde anmi ölme­si.

5. Preaklampsi;

Tansiyon yükselmesi, idrar­da protein çıkması, vücutta aşırı ödem, görme bozukluğu ile gi­den gebelik zehirlenmesi.

6. Hipertansiyon (yüksek tansiyon);

Nikotinin damar büzücü, daraltıcı etkisi sebebi­yle gebedeki tansiyon yükselme­sine neden olur. Bu durumda bebek sağlığını olum­suz etkiler.

7. Respiratuar Distres Sendromu (RDS) ;

Doğum sonrası bebeğin solunum sıkıntısı çekme­sine neden olur. Prematür denilen, erken doğum sonrası bebeğin akciğerleri­nin yeterince gelişememesi sonucu solunum­da sıkıntı çekmesine sebep olur. Bu durum ölümcül durumla­ra sebep olabilir.

8. Annenin Süt Miktarının Azalması;

Hamilelikte sigara içilmesi lohusalık dönemin­de süt miktarının azalmasına sebep olur.

Hamilelikte Bebek sağlığı için şu gerçek­leri asla unutmayın:

Sigara ve Bebeğin Kilosu

Hamileyseniz ve sigara içiyorsanız, henüz doğma­mış bebeğinize de sigara içiriyorsunuz demektir! Sigara içen anne­lerin bebekleri, içmeyen annelerin bebeklerine göre da­ha zayıf doğmaktadır. Eğer, hamilelik sırasın­da çok sigara içerseniz (bir paketten fazla), bebeğinizin kilosu da­ha da düşük olacaktir. Daha da kötüsü, nikotin bebeğinizin gelişimi için çok gerekli olan oksijeni yok edecek­tir. Bebeğin gelişimi tehlikeye girecektir.

Sigara içen bir anne­nin zayıf ama önemli bir sağlık problemi olmayan bir bebek dünya­ya getirdiğini düşünelim. Doğumdan sonra, bebek kilo alacak­tır ama yedi yaşına geldiğinde, yaşıtların­dan çok daha zayıf, daha kısa boylu olacaktır. Zekası­nın düşük olma ihtimali de çok yüksek­tir. Okula başladığı zaman, sigara içmeyen annele­rin çocukları daha çabuk okuma-yazma söküp daha başarı­lı olurken, bu zavallı çocuk annesinin sigara içmesi yüzünden her konu­da yaşıtlarından daha geri kalacak­tır.

Sigara ve Bebek Ölümleri

İstatistiklere göre, sigara içen annele­rin düşük yapma ve ölü doğum yapma oranı içmeyenlere göre %50 daha fazla­dır. Ayrıca, sigara içenlerin bebekleri 21/2 oranında ani­den ölüm riski taşır. Eğer hamile olmadan önce sigarayı bırakır­sanız, tüm bu riskler dört ay içinde yok olacak­tır.

Sigara ve Sağlığınız

Anne olmak çok zor bir iştir. Çok sorumluluk gerek­tirir. Her anlamda sağlığınız iyi olması gereklidir. Sigara içen insan­lar, içmeyenlerden daha çok hastalanır, hemen hemen hepsinde ciddi sağlık sorun­ları çıkar ortaya. Dünyada, her yıl akciğer kanserin­den ölen sigara tiryakisi kadın sayısı 30.000′dir. Sigarayı hemen bırakır­sanız, çocuklarınızla geçireceginiz yılları arttır­mış olacaksınız unutmayın.

Sigara ve Aile Sağlığı

Sigara dumanı, pasif içici­ler için de en az aktif içiciler kadar zararlıdır. Bu durum, çocuklar için daha da endişe vericidir. Onların bünye­si daha zayıftır ve henüz gelişme çağında oldukları için, oksijene, temiz hava­ya olan ihtiyaçları yetişkinlerden daha fazladır. Lütfen, çocuklarını­zın yanında sigara içmeyin. Onları kendi ellerinizle zehirleme­yin.

Sigarayı Bırakarak Kazanacaklarınız

Siz sigarayı bırakınca, bebeğinizin kazanacak­ları sizin için yeterli değil mi? Onun sağlıklı doğmasi, sağlıklı büyüme­si anne-baba için büyük bir hazinedir. Evinizde sigara tüketimi sona erdik­ten sonra, çok kısa bir süre içinde hem siz hem de tüm aile­niz daha temiz ve sağlıklı bir ortamda yaşama­ya başlayacaksınız. Kısa sürede, hiç sigara içmeyenler gibi sağlığını­za kavuşacaksınız.
Sigara bırakmak çok kolay değildir, ama asla imkan­sız da değildir. Kendinize bırakmak için bir tarih ve bir yol belir­leyin, ama asla bıraktım demeyin, sadece ara ver­dim, içmiyorum gibi davra­nın. Aileniz için yapabileceğiniz da­ha iyi bir şey olamaz.

Unutmayın sigara içerek hem kendi sağlığını­zı hem de daha dünyaya gelmemiş olan bebeğinizin sağlığını ciddi bir biçim­de tehlikeye atmaktasınız. Kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için sigara tüketimi­ne bir son verin sağlıklı ve mutlu yarın­lar için sağlıklı adım atın ki bebeğiniz­de sizinle beraber ilk adımlarını sağlıkla atabil­sin...

Kaynak: saglik-bilgisi.net

Konuyla ilgili aramalar: sigara içmek , sigara içmenin zararları , hamileyken sigara içmek , gebeyken sigara içmek , hamilelikte sigara kullanmak , kullanımı , içimi , içme