Sigara günümüzde insan sağlığı açısından en büyük tehlikelerden ve dünyada ki ölümlerin %35′lik büyük bir diliminde etkili olan sağlımıza karşı en büyük düşmanlarımızdan birisidir.
Özellikle hamile (gebe) bayanların sigara tüketimleri, anne karnındaki bebeğin gelişimi ve sağlığı açısından büyük bir tehlike kaynağıdır. Çünkü hamilelik (gebelik) döneminde tüketilen sigara anne ile birlikte bebeğinide çok olumsuz etkileyecektir. Hamilelikte Sigaranın ne gibi zararları, tehlikeleri vardır bir bakalım...
Hamilelikte sigara Kullanımı, Hamilelikte (Gebelikte) Sigara İçmenin Zararları:
Bilindiği günümüzde pek çok kanser türünün temel sebebi sigara tüketimine dayanmaktadır. Bu durum hamilelik döneminde gerek anneyi gerekse de karnında taşıdığı bebeği de olumsuz yönde etkileyecek en ciddi sağlık problemlerinden birisidir. Bebek vücut direncini annenin sağlığından alacağı için özellikle hamilelik döneminde bebek sağlığı için sağlık için zararlı olan tüm maddelerden uzak durulması bebek sağlığı için çok önemlidir.
Hamilelikte (Gebelik Döneminde) Sigara İçmenin Bebek ve Anne Sağlığı Açısından Tehlikeleri ve Zararları;
1.Erken Doğuma Sebep olabilir;
Normal doğum süresi 38-40 hafta olarak kabul edilmektedir. Gebelik döneminde sigara kullanımı bu süreyi çok daha erken gerçekleşmesine sebep olabilir.
2.Erken Membran Rüptürü;
Doğum eylemi esnasında açılması gereken su kesesinin olması gereken zamandan çok daha önce açılması.
3. İntrauterin Gelişme Geriliği;
Sigara, bebeğe kan yolu ile giden oksijen ve besin değerlerinde azalmalara neden olarak bebek gelişiminin gerilemesine neden olur.
4. İntrauerin Exitus;
Bebeğin anne rahminde anmi ölmesi.
5. Preaklampsi;
Tansiyon yükselmesi, idrarda protein çıkması, vücutta aşırı ödem, görme bozukluğu ile giden gebelik zehirlenmesi.
6. Hipertansiyon (yüksek tansiyon);
Nikotinin damar büzücü, daraltıcı etkisi sebebiyle gebedeki tansiyon yükselmesine neden olur. Bu durumda bebek sağlığını olumsuz etkiler.
7. Respiratuar Distres Sendromu (RDS) ;
Doğum sonrası bebeğin solunum sıkıntısı çekmesine neden olur. Prematür denilen, erken doğum sonrası bebeğin akciğerlerinin yeterince gelişememesi sonucu solunumda sıkıntı çekmesine sebep olur. Bu durum ölümcül durumlara sebep olabilir.
8. Annenin Süt Miktarının Azalması;
Hamilelikte sigara içilmesi lohusalık döneminde süt miktarının azalmasına sebep olur.
Hamilelikte Bebek sağlığı için şu gerçekleri asla unutmayın:
Sigara ve Bebeğin Kilosu
Hamileyseniz ve sigara içiyorsanız, henüz doğmamış bebeğinize de sigara içiriyorsunuz demektir! Sigara içen annelerin bebekleri, içmeyen annelerin bebeklerine göre daha zayıf doğmaktadır. Eğer, hamilelik sırasında çok sigara içerseniz (bir paketten fazla), bebeğinizin kilosu daha da düşük olacaktir. Daha da kötüsü, nikotin bebeğinizin gelişimi için çok gerekli olan oksijeni yok edecektir. Bebeğin gelişimi tehlikeye girecektir.
Sigara içen bir annenin zayıf ama önemli bir sağlık problemi olmayan bir bebek dünyaya getirdiğini düşünelim. Doğumdan sonra, bebek kilo alacaktır ama yedi yaşına geldiğinde, yaşıtlarından çok daha zayıf, daha kısa boylu olacaktır. Zekasının düşük olma ihtimali de çok yüksektir. Okula başladığı zaman, sigara içmeyen annelerin çocukları daha çabuk okuma-yazma söküp daha başarılı olurken, bu zavallı çocuk annesinin sigara içmesi yüzünden her konuda yaşıtlarından daha geri kalacaktır.
Sigara ve Bebek Ölümleri
İstatistiklere göre, sigara içen annelerin düşük yapma ve ölü doğum yapma oranı içmeyenlere göre %50 daha fazladır. Ayrıca, sigara içenlerin bebekleri 21/2 oranında aniden ölüm riski taşır. Eğer hamile olmadan önce sigarayı bırakırsanız, tüm bu riskler dört ay içinde yok olacaktır.
Sigara ve Sağlığınız
Anne olmak çok zor bir iştir. Çok sorumluluk gerektirir. Her anlamda sağlığınız iyi olması gereklidir. Sigara içen insanlar, içmeyenlerden daha çok hastalanır, hemen hemen hepsinde ciddi sağlık sorunları çıkar ortaya. Dünyada, her yıl akciğer kanserinden ölen sigara tiryakisi kadın sayısı 30.000′dir. Sigarayı hemen bırakırsanız, çocuklarınızla geçireceginiz yılları arttırmış olacaksınız unutmayın.
Sigara ve Aile Sağlığı
Sigara dumanı, pasif içiciler için de en az aktif içiciler kadar zararlıdır. Bu durum, çocuklar için daha da endişe vericidir. Onların bünyesi daha zayıftır ve henüz gelişme çağında oldukları için, oksijene, temiz havaya olan ihtiyaçları yetişkinlerden daha fazladır. Lütfen, çocuklarınızın yanında sigara içmeyin. Onları kendi ellerinizle zehirlemeyin.
Sigarayı Bırakarak Kazanacaklarınız
Siz sigarayı bırakınca, bebeğinizin kazanacakları sizin için yeterli değil mi? Onun sağlıklı doğmasi, sağlıklı büyümesi anne-baba için büyük bir hazinedir. Evinizde sigara tüketimi sona erdikten sonra, çok kısa bir süre içinde hem siz hem de tüm aileniz daha temiz ve sağlıklı bir ortamda yaşamaya başlayacaksınız. Kısa sürede, hiç sigara içmeyenler gibi sağlığınıza kavuşacaksınız.
Sigara bırakmak çok kolay değildir, ama asla imkansız da değildir. Kendinize bırakmak için bir tarih ve bir yol belirleyin, ama asla bıraktım demeyin, sadece ara verdim, içmiyorum gibi davranın. Aileniz için yapabileceğiniz daha iyi bir şey olamaz.
Unutmayın sigara içerek hem kendi sağlığınızı hem de daha dünyaya gelmemiş olan bebeğinizin sağlığını ciddi bir biçimde tehlikeye atmaktasınız. Kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için sigara tüketimine bir son verin sağlıklı ve mutlu yarınlar için sağlıklı adım atın ki bebeğinizde sizinle beraber ilk adımlarını sağlıkla atabilsin...
Kaynak: saglik-bilgisi.net
Konuyla ilgili aramalar: sigara içmek , sigara içmenin zararları , hamileyken sigara içmek , gebeyken sigara içmek , hamilelikte sigara kullanmak , kullanımı , içimi , içme