18 Ocak 2011 Salı

Dozimetre Kullanma Talimatı

Sponsorlu Bağlantılar:

  >>> Dozimetre Kullanma Talimatı <<<


1. AMAÇ

Radyoloji bölümünde dozimetre kullanımı ve takibinin usul ve esaslarının belirlenmesidir.
2.    KAPSAM
Radyoloji bölümünün tüm çalışma alanlarını kapsar.
3.    SORUMLULAR
Bu talimatın yürütülmesinden Radyoloji Bölümü sorumlu uzman hekimi ve Radyoloji Bölümü sorumlu teknisyeni sorumludur. İlgili birimin diğer çalışanları talimata uymakla sorumludur.
4.    UYGULAMA
Dozimetre, radyoloji ile ilgili tüm alanlarda çalışan ve radyasyona aktif olarak maruz kalan çalışanların kullanmak zorunda oldukları bir kontrol aracıdır. Dozimetre kullanımını zorunlu kılan durumlar ve işleyiş aşağıda sıralanmıştır:
1-      Radyasyona maruz kalabilecek ve kalma ihtimali olabilecek kişiler (sekreter veya kayıt elemanı da dâhil) için birim sorumlusu (Radyoloji uzmanı) tarafından TAEK'e gönderilmek üzere talep formu doldurulur. Bu forma, dozimetre istenecek çalışanın çalıştığı yer, adı soyadı, kadrosu yazılır ve radyoloji uzmanı tarafından imzalanarak yetkili kuruma ulaştırılır.
2-  Dozimetresi hazır olan çalışan idari bölümde bu konuyla yetkilendirilmiş amirden imza karşılığında dozimetresini teslim alır. Aktif çalışılan zamanlarda, Ankara Nükleer Araştırma ve Eğitim merkezi'nin belirlediği kullanma esaslarına uygun olarak dozimetre formanın üst sol cebinde taşınır ve eğer çalışılmıyorsa dozimetre, radyasyon ortamlarından uzak bir dolapta muhafaza edilir.
3-  İdari bölümde bu konuyla görevlendirilmiş yetkili, TAEK'in talimatları doğrultusuna belli periyodik zaman aralıklarında çalışanlardan dozimetreleri ister ve içindeki filmi alarak TAEK tarafından gönderilmiş güncel filmlerle değiştirir. Radyasyona maruz kalmış filmler aynı yetkili tarafından TAEK'e ulaştırılır. Yeni film konulmuş dozimetreler kullanıcılarına teslim edilir.
4-  TAEK tarafından değerlendirilen filmler için hazırlanmış sonuç raporları idari yetkili tarafından radyoloji uzmanına ulaştırılır. Uzman sonuçları değerlendirir, doz aşımına uğramış çalışan yoksa raporları düzenli bir şekilde dosyalar. Varsa TAEK'in belirlediği sınırlar içinde çalışan radyasyon ortamından uzaklaştırılır.
5-  Radyasyona maruz kalan çalışanlar yasalar gereği her yıl 30 günden az olmamak üzere düzenli olarak şua iznine çıkarılır. Bu izin zorunludur ve birim yetkilisi tarafından koordine edilir.


>>>Devamı için lütfen sayfadaki indirme adreslerinden herhangi birini kullanarak talimatı bilgisayarınıza indiriniz.

Konuyla ilgili aramalar: Dozimetri kullanım talimatı

--> TALİMATLAR ANA SAYFASINA DÖN <--

Dozimetre Kullanım Talimatını İndir  -  Alternatif İndirme Adresi