22 Ocak 2011 Cumartesi
Baş ağrısı nasıl geçer? Baş ağrısına neler iyi gelir?
Sponsorlu Bağlantılar:
Baş ağrınızdan kurtulmak için hemen ağrı kesici ilaçlara sarılmayın. İlk olarak doğal yöntemlerle üstesinden gelmeye çalışın, doğal tedavilerle geçmezse doktora başvurun.
Baş ağrısı bütün günününüzü berbat edebilir. Stresli, uykusuz veya sinirli geçen bir günde, moralinizi bozan bir şey olduğunda ortaya çıkabilir. Basit baş ağrıları daha çok stres, hava durumu, tansiyon ve kanda oksijenin azalmasından kaynaklanır. En çok görünen türü sinirsel kaynaklı ağrılar olarak da adlandırılan, gerilimli ortam ve stresten ileri gelen gerilim tipi baş ağrılarıdır. Önce ensenizden başlayıp kafanızın alt kısmına doğru ilerleyen ve gözlerinize kadar yayılabilen bir ağrı bu. Özellikle masa başında çalışanlar için kaçınılmaz bir eziyet halini alabiliyor baş ağrıları.
Migren, çoğunlukla ataklar halinde gelen bir baş ağrısıdır. Krizler bazen üç gün, üç gece devam eder. Migren günümüzde başlı başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde her 100 kişiden 16'sında migren olduğu tahmin ediliyor.
Kadınlarda erkeklerden daha fazladır.
Öte yandan, migrenin nedenleri tam olarak bilinmiyor. Beyindeki uyarıları ileten kimyasal maddelerde bazı değişikliklere bağlı olduğu düşünülüyor ancak bu değişikliklerin neden oluştuğu konusunda araştırmalar halen devam ediyor.
Migren ve baş ağrısı üzerinde yapılan çalışmalarda çıkan sonuçlar, orta dereceli aerobik egzersizlerin baş ağrısı yoğunluğunu, sıklığını ve süresini azaltabileceğini göstermiştir. Bu sevindirici bir haber, çünkü zaten genel sağlığınız için hafta 3 kez egzersiz yapmanız gerekli. Egzersiz yapan kişilerin beyninde endorfin ve diğer kimyasalların artması sonucunda migren ataklarının azalabildiği ve nedenlerinin zamanla indirgenebileceği öngörülmüştür. Endorfin, vücutta ağrı mekanizmasını azaltabilen kimyasal olarak bilinmektedir.
Kafatasından omuzlara kadar uzanan kaslar genelde sertleşebilip kasıldığından baş ağrılarına sebebiyet verebiliyorlar. Baş ağrısının nedenleri her ne olursa olsun, bu kasları gevşettiğinizde bir rahatlama söz konusu olabilir sizin için. Bu kaslar kasıldığı zaman kafanızın arkasından başlayıp üzerine doğru çıkan sinirlerde şişme meydana gelebilir. Bunun sonucunda baş ağrısı kaçınılmaz olabilir.
Baş ağrınızdan kurtulmanız için bazı doğal tedavi yöntemleri:
Açık havada yürüyüş:
Stres ve gerilimden uzak bir ortamda dinlenmeye çalışın. Bulunduğunuz yerin havadar olmasına özen gösterin. Ağrıdan dolayı ışığa karşı duyarlılığınız arttıysa karanlıkta dinlenin. Eğer yapabilecek gücünüz var ise açık havada yürüyüş yapmak da baş ağrısına iyi gelecektir.
Karanlık, sessizlik ve kuytu bir ortam:
Migren kaynaklı olduğundan emin olduğunuz bir ağrı ise karanlık ve sessiz bir odada yatarak krizi atlatmayı deneyin.
Başınıza Masaj:
Şakaklarınıza, kaşlarınızın arasından alnınıza doğru ve burun deliklerinin üzerinden başlayarak göz kenarlarına doğru cildinizi gererek masaj yapın.
Ayaklara Masaj:
Ayağınızın altında bulunan bazı noktalara baskı uyguladığınızda sizi rahatlatacak stresinizi ve gerginliğinizi alacaktır. Ayakkabılarınızı çıkarıp ayaklarınızın altına golf topu gibi ufak bir nesne yerleştirip ayağınızı üzerinde gezindirin. Daha etkili bir masaj için ayağınızın sığabileceği bir kutuya bilye doldurup ayanızı ile üzerlerine basıp gezdirin. Sizi rahatlatacaktır.
Vücudunuzu Sağa Sola Hafifçe Esnetin:
İç organlarınızı sıkıştırarak onların toksik maddeleri atmalarına yardımcı olabilir. Aynı zamanda omurganızın etrafındaki kaslara masaj gibi gelir. Bunu oturduğunuz yerden kalkmadan da gün içinde kolaylıkla yapabilirsiniz.
Sıcak bir duş:
Sıcak duş, vücudunuzda gevşeme hissi yaratır. Duşa girmezseniz bile, ayaklarınızı sıcak su dolu bir kapta bekletin. Ardından su ılıyana dek soğuk su ekleyin. Ayak banyosundan sonra çoraplarınızı giyin ve dinlenmek üzere yatın. Beyinde yükselen kan akışı bu şekilde ayaklara aktarılır ve baş ağrısı sona erebilir.
Soğuk kompres uygulamak:
Bir bezi soğuk suyla ıslatmak suretiyle veya bir poşete buz koyup başınıza hafifçe soğuk kompres uygulayın.
Gövdenizi Gerin:
Özellikle sürekli oturarak çalışıyorsanız arada bir göğsünüzü şişirerek, omuzlarınızı aşağı doğru gererek gövdenizin tamamını gerin. Üzerinizdeki stresinizi alıp daha iyi konsantre olmanızı sağlar.
Çömelme Hareketi:
Bildiğimiz basit bir çömelme hareketi yapı kalkarak omurganızı uzatarak sırtınızda bulunan sinirleri rahatlatabilirsiniz. Çenenizi göğüslerinize değdirerek çömelin ve yavaşça kalkarken önce bacaklarınız düzelsin, sonra beliniz, sırtınız ve en sonda çene ve kafanız düzelsin. Böylece omurganız sanki bir kırbaç gibi dalgalansın. Çok rahatlayacaksınız.
Balık yağı, makarna ve muz gibi gıdalar:
Beslenme otoriteleri, muz, makarna ve balık yağının baş ağrısına iyi gelen besinler olduğunu söylüyor. Acı kahveye bir iki damla limon suyu damlatıp karıştırarak içmek de baş ağrısına iyi gelebiliyor.
İlaç Kullanma:
Ağrı kesici kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Ancak, her ağrıda ilaç kullanmayı alışkanlık haline getirirseniz, bir süre sonra ilaç ağrıları yaşamaya başlarsınız. Bir tür ilaç bağımlısı olduğunuz için ağrılarınız bu sefer ilacı almadığınızda başlar. Dolayısıyla mümkün olduğunca ağrı kesici almamakta fayda görülmektedir. Bu tür bağımlılıkları yine doktor kontrolünde ilacı bırakarak veya farklı bir ilaçla atlatıp bu tarz baş ağrılarınızdan da kurtulabilirsiniz.
Baş ağrılarınızda kendi kendinize şu veya bu ağrısı diyerek tanı koymaktan kaçının. Sık tekrarlayan ve uzun süren baş ağrısı şikayetiniz varsa sağlıkla ilgili her konuda olduğu gibi, bu durumda da uzman bir doktora başvurmak en doğru seçimdir.
Konuyla ilgili aramalar: başım çok ağrıyor , baş ağrısını nasıl geçerebilirim , baş ağrısına bitkisel çözüm, baş ağrısının doğal tedavisi