13 Ocak 2011 Perşembe
Ergenlikte Sivilceler: Ergenlik Sivilcesi (Akne) ve Tedavisi
Sponsorlu Bağlantılar:
ERGENLİKTE SİVİLCE (AKNE): Her on kişiden sekizinin yaşamının bir döneminde karşı karşıya kaldığı akne, yağ bezelerinin aşırı yağ salgılaması ve kıl diplerinden giren çeşitli bakterilerin etkisiyle ortaya çıkan bir tür iltihaptır. Akne denince, deride görülen siyah noktalar, kırmızı kabartılar iltihaplı sivilceler ve kistler gibi farklı görünümlü oluşumlar anlaşılır. En sık 12-20 yaşları arasında görülür. Ergenlik sivilceleri en çok yüzde olmak üzere omuzlar, sırt, göğüs ve uyluklarda görülebilir.
Aknenin nedeni nedir?
Aknenin oluşumunda çeşitli etkenler rol oynar. Bunlar arasında en önemlileri, yaşanan hormonal değişimler, çeşitli mikroorganizmalar, bazı ilaçlar, ruhsal nedenler ve kalıtımsal özelliklerdir. Diğer bir önemli etmen de kozmetik maddelerin hatalı kullanımıdır. Özellikle yağlı kremler, merhemler, pudra gibi deride gözenekleri tıkayıcı maddeler, yağ bezlerinin deriye açıldığı kanalları tıkar ve akne oluşumunu artırabilir. Güneşin de akne oluşumunu arttırıcı etkisi olabilir.
Sivilceleri Sıkmak zararlı mıdır?
Siyah noktalar ya da sivilceleri sıkarsak kanalda zedelenme olur ve bakterilerin aşırı üremesine uygun bir ortam oluşur. Bu da bedenin koruyucu sistemini bozar. Sivilcenin sıkılması sonrasında deride iz kalması olasılığı da artar.
AKNE TEDAVİSİNDE NE YAPILMALIDIR?
Aknenin ortaya çıkmasını engelleyen ilk ve en etkili önlem; iyi bir deri temizliğidir. Temizlik önlemleri dışındaki akne tedavi yöntemleri için ise hekime başvurulmalıdır. Besinlerin akne oluşumuna etkili olmadığı düşünülmektedir; ancak belirli besinlerin akneleri arttırdığı fark edildiyse bu yiyecekler yenmemelidir. Sivilcelere limon, pudra, kolonya ve benzeri maddeleri sürmek tedavi edici değildir. Deride tahrişe de yol açabilir.
Konuyla ilgili aramalar: ergenlik sivilceleri , akne tedavisi , yüzümdeki sivilceler nasıl geçer , akne nedir , sivilce nedir , sivilce neden oluşur , neden sivilce oluşur