15 Ocak 2011 Cumartesi

Yara izi azatma, Nedbe Revizyonu Bilgilendirme ve Onam Formu

Sponsorlu Bağlantılar:

YARA İZİ AZALTMA (NEDBE REVİZYONU) AMELİYATI İÇİN BİLGİLENDİRME FORMU

GENEL BİLGİ
Yara izlerinin cerrahi tedavisi plastik cerrahlarca sıkça gerçekleştirilen bir girişimdir. Yara izleri yaralanmaların, hastalıkların yada cerrahinin kaçınılmaz sonucudur. Plastik cerrahlar yara izlerinin görünümünü ve karakterini düzeltebilseler bile izi tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Yara izi azaltma cerrahisinde birçok değişik teknik vardır. Fizyoterapi ve masajı da içeren diğer tedavilere cerrahiye ek olarak ihtiyaç duyulabilir.

ALTERNATİF TEDAVİLER (başka tedavi seçenekleri): Tedavinin alternatifleri; yara izini tedavi etmemek, özelliklerine göre bazı yaralarda kortizon benzeri ilaçların yara izine enjeksiyonu, yara izinin üzerine özel baskılı giysi ya da araç kullanılmasıdır. Derma-abrazyon (deriyi aşındırma) ve diğer cerrahi teknikler yara izi azaltma cerrahisinde kullanılabilir.
Alternatif tedaviler İle ilişkili riskler ve olası komplikasyonlar (olumsuz sonuçlar) da mevcuttur.

YARA İZİ AZALTMA (nedbe revizyonu) AMELİYATINA AİT RİSKLERi:
Tüm cerrahi işlemler kaçınılmaz olarak riskler içerirler ve bu risklerin tarafınızdan anlaşılması önemlidir. Cerrahi işleme karar verilirken işlemin olası yararları olası risklerle kıyaslanarak karar verilmelidir. Hastaların çoğunluğu komplikasyonlarla (olumsuz sonuçlar ile) karşılaşmasalar da siz, plastik cerrahınızla bu komplikasyonların (olumsuz sonuçların) her birini görüşmeli riskleri, potansiyel komplikasyonları (olumsuz sonuçları) ve yara izi azaltma cerrahisinin sonuçlarını iyice anladığınızdan emin olmalısınız.
1. Kanama: Her ne kadar cerrahi sırasında ya da sonrasında kanama ile karşılaşılması beklenmeyen bir durum olsa da, kanama ihtimal dahilindedir. Eğer ameliyat sonrası dönemde kanama olursa toplanmış olan kanın (hematom) acil olarak boşaltılması gerekebilir. Ameliyattan 10 gün öncesine dek aspirin ya da benzeri (anti-inflamatuar) ilaçları kullanmayın bu ilaçlar daha ciddi kanama riski yaratır.
2. Enfeksiyon: Ameliyat sonrası beklenmeyen bir durumdur. Eğer enfeksiyon olursa antibiyotik kullanmayı gerektiren ek tedaviler yada ek cerrahi işlemler gerekli olabilir.
3. Yara izi: Tüm cerrahi işlemler arkalarında iz bırakırlar ve bu izlerden bazıları diğerlerinden daha fazla görünür. Her ne kadar cerrahi işlem sonrası iyi yara iyileşmesi beklense de hem deride hem de deri altı dokularda anormal izler oluşabilir. Yara izleri kötü görünebilir ve çevre dokulardan daha farklı renklerde olabilirler. Yarayı kapatmakta kullanılan dikişler ve / veya tel zımba (stapler) fark edilebilen izler bırakabilirler. Yara izleri hareketi ve / veya fonksiyonu kısıtlayabilir. Anormal yara izlerini tedavi etmek için cerrahi de içeren ek tedaviler gerekebilir.
4. Derindeki dokuların hasar görme olasılığı: Cerrahi işlem sırasında derinde yer alan sinir, kan damarı, kaslar zarar görebilir. Bu olasılığın ortaya çıkması cerrahinin vücudun hangi bölgesinde yapıldığı ile ilgilidir. Derindeki dokulara verilen hasar kalıcı ya da geçici olabilir.
5. Yara ayrışması: Yaranın iyileşmesi tamamlanana kadar yara izi azaltma işleminin yapıldığı alanda cerrahi yara ayrışabilir. Yara ayrışması kötü cerrahi sonuca neden olur. Eğer bu gerçekleşirse ek tedaviler gerekebilir.
6. Hasta uyumu: Ameliyat sonrası dönemde aktivite kısıtlaması kritik öneme sahiptir ve hasta uyumu şarttır. İyileşme tamamlanana kadar yara izi cerrahisi için zararlı olabilecek kişisel ve mesleki aktiviteler kısıtlanmalıdır. Yara izini gerecek hareketlerin en az 2 ay yapılmaması gerekir. En az 6 ay güneşe çıkmamak, güneşlenmemek ve güneşten çok iyi korunmak gerekir. Yara izindeki gerginliği azaltmak ya da baskı uygulamak için veya başka amaçlar ile doktorunuz tarafından yapılan uygulamalara veya tavsiyelere sizde sıkıntı yaratsa bile azami titizlikle uyulması gerekir
7. Alerjik reaksiyonlar: Nadirde olsa bantlara, dikiş malzemelerine yada yaraya uygulanan topikal (yaraya sürülen, yapıştırılan vs) maddelere karşı lokal alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Cerrahi sırasında kullanılan ilaçlara yada reçete edilen ilaçlara karşı gelişebilen sistemik reaksiyonlar çok daha ciddidir. Allerjik reaksiyonlar ek tedavi gerektirebilir.
8. Cerrahi anestezi: Hem lokal hem de genel anestezi risk taşımaktadır. Cerrahi anestezi yada sedasyonun (sakinleştirme) her çeşidinin komplikasyon (olumsuz sonuç), yaralanma, ölüm riski vardır.
9. İstenen sonucun alınamaması: Yara izlerini azaltmak amacı ile yapılan cerrahi sonrasında istenen sonucun alınamaması ihtimali mevcuttur. Cerrahi sonrasında kabul edilemez, gözle fark edilebilen deformiteler (şekil ve görüntü bozukluğu), fonksiyon kaybı, yara ayrışması, deri ölümü, duyu kaybı oluşabilir. Cerrahinin sonuçları hayal kırıklığı yaratabilir.

EK CERRAHİ GEREKSİNİMİ
Bazı durumlarda tek bir cerrahi operasyonla en uygun cerrahi düzeltme yapılamamaktadır. Birden fazla operasyon gerekebilmektedir. Eğer komplikasyon (olumsuz sonuç) meydana gelirse ek cerrahi yada diğer tedaviler gerekebilir. Her ne kadar riskler ve komplikasyonlar (olumsuz sonuçlar) sık olmasa da bahsedilen riskler yara izi azaltma cerrahisi ile ilgilidir. Diğer risk ve komplikasyonlar (olumsuz sonuçlar) çok daha nadir de olsalar olasılık dahilindedirler. Tıp kesin bir bilim değildir. Her ne kadar iyi sonuçlar beklense de elde edilecek sonuçlar konusunda garanti verilemez.

FİNANSAL SORUMLULUKLAR
Cerrahi masrafların hastane ve doktorunuzun ücretini kapsayıp kapsamadığını ve ödeme şeklini sorunuz. Bazı beklenmeyen durum ve tedaviler için gereken ek ödemeler ve ücretlerden sorumlu olacaksınız. Cerrahi komplikasyonlar (olumsuz sonuç) gelişmesi halinde ek masraflar oluşabilir. İkincil cerrahi veya düzeltme (revizyon) amaçlı cerrahilerle ilgili hastanede kalış ve ameliyat ücretleri de sizin sorumluluğunuzdadır.

AÇIKLAMA
Bilgilendirilmiş onam dokümanları, ilgili hastalık veya durumun cerrahi tedavisi hakkında bilgi vermek, riskler ve alternatif tedavi yöntemlerini açıklamak amaçlıdır. Bilgilendirilmiş onam süreci, çoğu hastanın çoğu durumda faydalanabileceği bir şekilde riskler hakkında bilgi vermeyi amaçlar.
Bununla birlikte bilgilendirilmiş onam formlarının diğer bakım metotlarının ve risklerin tümünü kapsamaz. Plastik cerrahınız şahsınızın durumuna uygun biçimde ve tıbbi bilgi düzeyinize göre ek bilgi verebilir.
Bilgilendirilmiş onam formları, tıbbi bakımın bir standardı olarak düzenlememiştir ve öyle kullanılamaz. Tıbbi bakımın standartları bireyin durumu ile ilgili bütün gerçekler temel alınarak belirlenir ve bilimsel gelişmeler doğrultusunda değişime açıktır.
Yukarıda belirtilen bilgileri dikkatlice okumanız ve bir sonraki sayfada bulunan onay formunu imzalamadan önce tüm sorularınızın cevaplanmış olması önemlidir.

>>>Devamı için lütfen sayfadaki indirme adreslerini kullanarak onam formunu bilgisayarınıza indirin.



Konuyla ilgili aramalar: yara izi ameliyatı hakkında bilgi , nedbe revizyonu , nedbe nedir , yara izi giderme , yara izi düzeltme , yara izi azaltma

--> ONAM FORMLARI ANA SAYFASINA DÖN <--

Yara İzi Azaltma (Nedbe Revizyonu) Ameliyatı Onam Formu İçin Tıklayın