Ağız Kokusu Tedavi Edilebilir Mi?
Koku alma duyusu en mühim duyularımızdan biridir ve beynimizin duygu, bilinç ve yaratıcılığı etkisi altına alan bölümünde yer alır.
Koku alma duyusu 24 saat boyunca kesintisiz çalışır ve hiç bir zaman "kapatılamayan" tek duyudur.
Vücudun ilk ve en belirgin deneme mekanizmasıdır, bir ortamın iyi veya kötü olduğunu anında değerlendirir. Kokunun bizde bıraktığı ilk iz o kişiyi veya o hadiseyi hatırlamada daima hafızamızda kalmasıdır. Birlikte olduğunuz, konuştuğunuz, öpüştüğünüz veya uyuduğunuz kişinin sizde kalan en mühim izi kokusudur. Bu kokunun kötü bir ağız kokusu olması bütün ilişkileri negatif olarak etkileyebilmektedir.
İnsanda koku duyusu, günlük duyguların %75’ini etkiler ve hafızada mühim bir rolü bulunur. İnsan, 10,000’in üstünde koku molekülünü birbirinden ayırt edebilmektedir. Koku alma sistemi beyinde yer aldığından, koku alma duyusu hafıza, psikolojik durum, stres ve konsantrasyon ile yakınen ilişiktir.
Duyguların iletişimi de koku ile yapılabilir. Kokunun psikolojik durum, duygular, hafıza, eş seçimi, bağışıklık sistemi ve hormonları etkilemiş olduğu yönünde de iddialar bulunur. Uzmanlar ve araştırmacılar, kokunun en kolay tanımıyla istekleri doğrulayan bir ruh hali ortaya çıkardığı ve bundan ötürü tesirli olduğu hususunda fikir birliği içerisindedirler.
Bu bilgiler kokunun hayat içerisindeki yeridir. İnsan sosyal bir varlıktır. İletişim kurmak hayatımızdaki en mühim davranıştır ve iletişim kurarken ilk adım konuşmaktır. İşte o an kokular devreye girer. İlk kelimede ağızdan yayılan pis bir koku karşıdaki insanda sizin için ilk kayıt olarak hafızada kalacaktır.Sizi ilk belirleyen şey belki de ağız kokunuz olacaktır. Ağız kokusu birçoğu kez size dişleriniz bir sinyalidir. Ağzınız hastayım diye uyarı yollamaktadır. Bu sinyalleri dikkate almak ilerideki problemler ve tedaviler için önemlidir.
Tüm kokuların algılanması nesneldir ve insanın kültürel yapısına ya da duygusal haline bağlıdır. Ağız kokusu her kültürde ve her yerde aynıdır ve kişiye kendisini kötü hissettirir. Kader olmaz. Sebep birçoğu kez diş ve diş etleridir. Tedavi edilmektedir. Aristo’nun tanımladığı beş duyudan ikisi olan koku ve tat alma, "kimyasal duyular" olarak adlandırılır ve bazı zamanlar birbirinden ayrı değil bir tek duyu olarak değerlendirme yapılmaktadır. Daha iyi tatmak, ağız kokusu olmadan yaşamak hayattan alınan bütün tatları arttırmaktadır.
Algıladığımız her koku zihnimizde güzel anılar bırakmalıdır. Sizi başkasının hafızasında öne çıkaran kötü ağız kokunuz olmasın.
AĞIZ KOKUSUNUN TEŞHİSİ
Ağız kokusu türlü methodlarla ölçülebilir. Bu konuda tecrübeli hekim kendi uyguladığı sistemle kokuya sebep olan gazları ölçerek teşhis eder. Bu ölçüm ile teşhis konulur ve hangi tedavinin uygulanacağına karar verilmektedir.
AĞIZ KOKUSUNUN TEDAVİSİ
1* Ağız kokusu anlatılır,oral hijyen eğitimi verilmektedir.
2* Profesyonel ağız temizliği ve ileri diş eti tedavisi yapılmaktadır.
3* Hastanın bütün bulguları açıklanır, tekrar hijyen eğitimi, türlü ürünlerin bilgilendirmesi yapılmaktadır.
4* Teşhise göre psikiyatrik değerlendirme yapılmaktadır.
Ağız dışı odaklı kokular ise mutlak suretle araştırılışı lazım olan durumlardır. Pek çok sistemik hastalığın bulgusu olabilir dahiliye ve kulak burun boğaz hekimlerince değerlendirilmelidir.
İlgili aramalar: ağız kokusu tedavi edilebilir mi, ağız kokusunun tedavisi nedir, ağız kokusu nasıl tedavi edilir