Romatizmanın Tedavisi Var Mı?
Yazdan kalma günlerin ansızın başlayan soğuklarla sona ermesiyle yalnızca ruhumuzu değil; bedenimizi de zorlayan hastalıklar yavaşça bizleri ziyaret etmeye başladı. Bunlardan bir tanesi de romatizma.
Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Soy ile Dünya Artrit Gününde kışın alevlenen romatizmal hastalıklar hususunda doğru bilinen yanlışları konuştuk.
Romatizma hastalıklarının toplumda çok sık görülmekte olan hastalıklar olduğunu dile getiren Prof. Dr. Soy; "Romatizmal hastalıklarla savaşan kişiler günlük yaşamlarının etkilenmesi, yaşam kalitelerinin düşmesi ve ülkemizde kafi sayıda romatoloji uzmanı olmayışı gibi sebeplerle ne yazık ki genelde kulaktan dolma bilgilere başvuruyorlar. Bu da beraberinde doğru bilinen yanlışları getirmektedir." açıklamasında bulundu.
Yanlış: Romatizma yalnızca eklemleri tutan bir rahatsızlıktır.
Doğru: Romatizmaların bazısı yalnızca eklemleri tutsa da mühim bazısı eklemler haricinde deri, mukozalar, göz, kan elemanları, akciğer, böbrekleröncelikli olmak üzere birçok doku ve organı etkileyebilir. Hatta bazı zamanlar eklem haricinde bir yakınma da (tekrarlayan aftlar: Behçet hastalığı, gözde Üveitler: Ankilozan Spondilit ve Sarkoidoz, Ateş: SLE, Ailesel Akdeniz Ateşi) romatizma belirtisi olabilir.
Yanlış: Romatizma yalnızca yaşlılarda görülmekte olan bir hastalıktır, gençlerde olmaz.
Doğru: Halk arasında kireçlenme olarak bilinmekte olan Osteoartrit genelde yaşlılarda görülmekle beraber başka birçok romatizma türü genç ve orta yaşlı hastalarda ortaya çıkmaktadır. Sistemik Lupus Eritematozus, Behçet Hastalığı, Ailesel Akdeniz Ateşi, Ankilozan Spondilit gibi hastalıklar ülkemizde ve bilhassa genç yaş grubunda çok sık görülmektedir.
Yanlış: Romatizma yalnızca kadınların hastalığıdır.
Doğru: Romatizmal hastalıkların çoğunun kadınlarda daha sık görüldüğü doğrudur. Lakin birçok romatizmal hastalık erkekleri de en az kadınlar kadar etkilemektedir. Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), Antifosfolipid Sendromu, Sjögren Sendromu ön planda kadınlarda sık görülürken birtakım vaskülit türleri erkekleri daha fazla etkilemektedir. Bununla birlikte erkeklerde Behçet Hastalığı ve Ankilozan Spondilit grubu birtakım hastalıklar daha ağır seyreder.
Yanlış: Romatizmalar yalnızca soğukta ortaya çıkmaktadır.
Doğru: Osteoartrit gibi birtakım romatizmaların soğuk ve yağışlı havalarda hastayı daha fazla huzursuz ettikleri doğrudur. Muhtemelen dış ortamdaki basınç değişikliklerinin ekleme yansıması nedeniyle daha fazla yakınma olmaktadır. Öte yandan güneş birtakım hastalıklara iyi gelse de, Sistemik Lupus Eritematozus gibi romatizmaları alevlendirebilir. Yani romatizmalar yalnızca soğukta veya kışın ortaya çıkmaz, her mevsimde meydana gelebilir.
Yanlış: Romatizmaların tedavisi bulunmaz.
Doğru: Eskiden romatizma hastası olanların tedavisi kısıtlıydi. Gerek romatizmal hastalıklar uzmanı sayısının yetersizliği gerekse de tedavi imkânlarının sınırlı olması nedeniyle birçok romatizmal hastalık yeteri kadar tedavi edilemiyordu. Günümüzde birçok romatizmal hastalık amaçlı modern tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Bilhassa romatoid artrit, Ankilozan Spondilit gibi hastalıkların tedavisinde mühim başarılar sağlanmıştır.
Yanlış: Eklem sıvısının alınması zararlıdır.
Doğru: Eklem sıvısı esasında eklemler içinde az miktarlarda mevcut olan ve eklemlerin rahat hareket etmesine imkan veren kaygan bir sıvıdır. Lakin iltihabi veya travmatik birçok nedenden dolayı eklem sıvısında artma olabilir. Bu hallerde sıvının mikroskopta incelenmesi, kültürünün yapılışı gibi tanısal amaçlarla ya da fazla sıvıyı alarak eklemi rahatlatmak amacıyla alınması gerekebilmektedir. Bu hallerde uygun şekilde yapıldığında, sıvı alınmasının ekleme herhangi bir zararı gibi bir durum mevzubahis olmayıp tam tersi faydası olmaktadır.
Yanlış: Kortizon kullanımı katiyyen zararlıdır.
Doğru: Elbette her ilaçta olduğu halde kortizonun da gereksiz yere kullanımı zararlıdır. Lakin birtakım hallerde ilaçları mecburen kullanmamız gerekir. Hatta bazı zamanlar kullanılmazsa daha fazla zarar görmemiz olanaklıdır. Kortizon da böyle bir grup ilaçtır. Gereksiz yere kullanılırsa zarar verebilir fakat gerekli olduğu hallerde da kullanılmazsa, hasta zarar görebileceğinden mecburen hastalarımıza kafi doz ve miktarlarda reçete edilir. Kortizon iltihaplı romatizmaların tedavisinde genelde başvurulan ana ilaçlardan bir tanesidir. Bu hastalıkların birçoğunun bilhassa alevlenme zamanlarında kullanılır. Doktorun önerdiği şekilde kullanımı ile zararları asgariye iner. Başka şekilde önerilmedi ise sabahları tek dozda alınması önerilmektedir. Bununla birlikte olanaklı olan en düşük dozda ve sürede kullanılmadır. Bundan dolayı bilhassa aşırı dozda kortizon kullanması lazım olan hastaların sıklıkla doktoruyla görüşmesi gerekir. Aynı şekilde vücuttan kalsiyum ve D vitamini dengesini bozabileceğinden kalsiyumdan zengin beslenilmesi, D vitamini desteği alınmasında yarar bulunur. Tuzdan, yağdan ve karbonhidrattan kısıtlı, proteinden zengin besinler alınmalıdır. Bununla birlikte, potasyumdan zengin olan patates, muz, narenciye türleri gibi meyve ve sebzelerin tüketimi yararlı olmaktadır.
Yanlış: Bitkisel ilaçlar zararsız olup romatizmaya daha iyi gelirler.
Doğru: Çeşitli bitkisel ilaçlar, türlü madenlerden yapılmış olan bilezikler ve daha birçok alternatif tıp ürünü halk arasında çok sık kullanılıyor. Lakin bilimsel olarak bunların hiçbirisinin işe yaradığına dair kanıt bulunmaz. Üstelik almakta olduğunuz başka ilaçlarla etkileşip zarar da verebilirler. Hekiminize danışmadan, bu çeşit ilaçları kullanmak doğru olmaz.
İlgili aramalar: romatizmanın tedavisi var mı, romatizmanın tedavisi nedir, romatizma nasıl tedavi edilir