Kıl Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?
Kıl dönmesinin sebeplerini ve tedavisini Hisar Intercontinental Hospital'de Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. İlker Abcı’dan dinledik.
Kıl nasıl olur ve kıl dönmesi nedir?
Genelde genç ve kıllı erkeklerde görülmekte olan hastalık çok kıllı olmayan erkeklerde ve bayanlarda da görülebilmektedir. Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinmekte olan kist dermoid sakral, genelde kuyruk sokumu bölgesindeki kılların cilt altında yuvalanması, bu yuvanın enfekte olması, sonrası akıntılı bir apseye dönüşmesidir. Hastalık temelde cilt altı dokusunun enfeksiyonudur. Kuyruk sokumu bölgesi haricinde kasıklarda, göbekte ve koltuk altında da görülebilmektedir. Hastalığın sebebi kesin bir şekilde bilinmese de; kuyruk sokumu bölgesindeki kıl köklerinin küçük iltihaplarının zaman içerisinde genişlemesi, oturma ve kalça hareketleriyle bu iltihaplı yuvaya kılların yerleşmesi neticesinde gelişmekte olduğu kabul edilir.
Genelde genç ve kıllı erkeklerde görülmekte olan hastalık çok kıllı olmayan erkeklerde ve bayanlarda da görülebilmektedir.
Kıl dönmesi olduğu nasıl anlaşılır?
Hastalık kişinin kendi göremeyeceği alanda olduğu için yol açtığı şikayetler sonrası fark edilmektedir. Kuyruk sokumu bölgesinde ağrı, şişlik, akıntı ve pis kok var ise mutlak suretle doktora başvurulmalıdır. Hastalık genel olarak küçük bir sivilce olarak değerlendirip kendi kendine iyileşmesini beklenir. Kuyruk sokumu bölgesine bakıldığında orta çizgide çok küçük delikler, şişlik görülebilir; ender olarak hiç delik olmadan da hastalık gelişebilir. Hastalık bir iki gün içerisinde başlayan, ağrı ve şişlik şikayetine neden olan, kıl dönmesi apsesi veya uzun süredir olan akıntı, kaşıntı sıkıntısıyla da kendisini belli eder.
Nasıl ve ne zaman tedavi edilir?
Tespit edildiği anda tedavi edilişi gerekiyor. Zira kıl dönmesi kendi kendine iyileşmez; tam tersi hastalıklı alan zaman içerisinde büyür ve ihmal edildiğinde daha geniş bir alanı tutarak, ameliyatta daha geniş bir cilt ve cilt altı dokusunun çıkarılışı gerekebilmektedir. Kıl dönmesinin temel tedavisi ameliyat ile hastalıklı alanın çıkartılmasıdır.
Uygun hastalarda birtakım kimyasal maddeler kullanılan ameliyat dışı uygulamalar da kullanılabilir. Lakin eğer apse olursa hızla cerrahi teknikle apsenin boşaltılması gerekir. Apse gelişmeden doktora başvurulursa kalıcı ameliyat planlanır. Sanılanın tam tersi kıl dönmesi ameliyatıdan sonra hastaların uzun süre yüzüstü yatması gerekmez. Bu dinlenme süresi içinde hasta istediği gibi yatabilir, gezebilir, 48 saat sonra banyo yapabilir.
Ameliyattan 3 ila 5 gün sonra günlük işlerine geri dönebilir. Ameliyattan sonra kuyruk sokumu bölgesinin kuru ve kılsız tutulması gerekir. Bu amaçla tüy dökücü kremlerle ya da lazer epilasyon ile kıl temizliği faydalıdır. Uygun seçilmiş tedavi metodu ve tecrübeli ellerde sanıldığı kadar tekrar etme görülmemektedir. Tekrarlamaların bazısı pansumanlar ile tedavi edilebilmektedir.