Röntgen Çektirmenin Zararları
Çektirilen her röntgen filmi, kalıtsal hastalıklara ve kansere yakalanma riskini artırıyor!
Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği'nin (TÜMRADDER) Ankara Temsilcisi Gazi Şaşkın, çektirilen her röntgen filminin, kalıtsal hastalıklara ve kansere yakalanma riskini artırdığını söyledi.
Zorunlu olmadıkça röntgen filmi çektirmekten kaçının
Soruları yanıtlayan Şaşkın, ""Zorunlu olmadıkça röntgen çekiminden kaçınılması gerekir. Zira çektirilen her röntgen bedene radyasyon girmesine yol açıyor ve bu radyasyonlar da zaman içerisinde kanser sebebi olabiliyor"" dedi.
Röntgen çekilirken gereken özen gösterilmiyor
Vücudun bir bölgesinin röntgeni çekilirken, başka bölgelerin radyasyona karşı korunması gerektiğini ifade edici Şaşkın, Türkiye’deki uygulamalarda bu konuya lazım olan özenin gösterilmediğini vurguladı.
Şaşkın, "Röntgen çeken personelin oldukça iyi eğitilmiş olması gerekir. Bilhassa özel sağlık kuruluşlarında görevli personel gerekli eğitimden geçirilmeden işe başlatıldıkları için bazı zamanlar bir hastanın defalarca röntgenini çekebiliyorlar. Özel sağlık kuruluşlarının oldukça iyi denetlenmesi gerekiyor" diye konuştu.
Türkiye’deki röntgen aygıtlarının kalite sorunu olduğuna da dikkat çeken Şaşkın, Üniversite ve Devlet hastaneleri haricindeki sağlık kuruluşlarındaki röntgen aygıtlarının eski ve standartlara uymadığını iddia etti.
İş yoğunluğunun olduğu sağlık kuruluşlarında bir teknisyenin sene içerisinde 10 bin röntgen çektiğini anlatan Şaşkın, bu tablonun, teknisyenin maruz kaldığı radyasyonu da tehlikeli ebatlara ulaştırdığını öne sürdü.