Sindirim sistemiyle alakalı yiyecek zehirlenmesi kusma, karın ağrısı ve mide krampı belirtileriyle meydana gelen bir sağlık problemidir. Bu sıkıntılar mikroorganik zehrin bulaştığı gıdaların tüketimi neticesi ortaya çıkarsa buna yiyecek zehirlenmesi ismi verilir. Bu durum bazı zamanlar tek bir kişiyi etkileyerek bazı zamanlar da salgın hastalıklar gibi yayılarak olmaktadır. Patojen, bakteri, virüs, pirion ve parazitlerin neden olduğu hastalıklar gıda zehirlenmesi değil gıda yollu enfeksiyon olarak bilinir. Gerçek gıda zehirlenmesi gıdanın içerisine yabancı bir kimyasal madde karışmasıyla ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de ve Dünyada oldukça sık görülmekte olan bir rahatsızlıktır. Yemeklerin yanlış depolanması, hazırlanması ya da yanlış servis edilişi de gıda zehirlenmesi için zemin hazırlar. Süt ve süt ürünleri et, yumurta ve deniz mahsüllerinde bakteriler rahat ve hızlı bir şekilde üreyebilmektedir. Bakteri üremesinin başka bir etkeni de yüksek nemdir. Kümes hayvanlarından elde edilen ürünlerde üreyen bakteri salmonella olarak bilinir. Tahıllar ve et ürünlerinde bacilllus cereus adlı bakteri ürer. Etlerde üreyen bakteri ise
staphylococcus aureusisimli bakteridir.
Gıda Zehirlenmesinin Etkileri
Gıda zehirlenmesi sindirim sisteminde, sinir sisteminde, solunum ve dolaşım sisteminde türlü bozukluklara neden olabilir. Sindirim sisteminde görülmekte olan bozukluklar; bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal biçiminde olabilir. Sinir sistemini etkilediği hallerde hastada bilinç kaybı, havale, psikolojik olarak huzursuzluk hissi ve eylemlerinde uyumsuzluk görülebilmektedir. Gıda zehirlenmesi solunum sistemini, etkilediğinde hasta solunum darlığı çekebilir hatta solunumu durabilir. Nabız deformitesi (bozukluğu) ya da kalp durması yaşanmışsa zehirlenme dolaşım sistemini etkilemiştir. Sistem bozukluklarının haricinde gıda zehirlenmesinin başka bir etkiyi de sarılıktır.