Gebelikte Bulantıyı Geçirme Yöntemleri
Anne adayları bir bebeği olacağını duyduğu andan başlayıp büyük bir heyecan ve mutluluk duymaktadır. Lakin bazı zamanlar yaşadığı bulantı bu mutluluğu gölgeler. Peki hamilelikte bulantıyı azaltmak için bir yöntem yok mu?
Uzman Diyetisyen Işın Sayın, "Gebeliğin 6. haftasından başlayıp bebeğin büyüme hormonu denilen Beta HCG hormonu seviyesi kanda yükselirken, beraberinde birtakım şikayetler gelişmeye başlamaktadır. Bunlar, sabah şiddetli biçimde başlayan ve gün içerisinde de tekrar edici bulantılar; iştahsızlık, kusma, midede yanma, reflü biçimindedir. Bu sırada hızlı kilo kaybına bağlı halsizlik yorgunluk, mineral, vitamin yetersizlikleri gelişebilir. Bu durum genelde 12. Haftaya kadar devam eder. 12. Haftaya kadar kilo veriyor olmak bebeğin gelişimine zarar vermemektedir. Genelde 12. Haftadan sonra bulantılar sona erip bebeğin sinirsel, beyinsel gelişiminin başladığı süreçte annenin beslenmesinin, iştah ve kilo artışının ideal seviyelere gelmesi beklenir" diyor.
İşte ilk üç ay bulantı bebeğe zarar vermese de anneyi huzursuz edici bu bulantıyı önlemenin, anne adayını rahatlatmanın çareleri:
* Yediklerinizi oldukça iyi çiğneyin. Asla hiç bir besini püre yoğunluğuna gelmeden yutmayın.
* Başucunuzda sarı, tuzu az ya da tercihen tuzsuz leblebiyi eksik etmeyin.
* Elinizin altında içinde katkı maddesi olmayan, tercihen çavdarlı kıtırlar, çubuklar bulundurun.
* Ara öğünlerde bir kaç fındık atıştırabilirsiniz..
* Ara öğünlerde içecek olarak tuzu az ayran için.
* Ara öğünlerde tercihiniz çok sıcak ya da çok soğuk olmayan şekersiz süt olabilir.
* Şekerli içeceklerden uzak durun, bunlar bulantıyı arttırabilir.
* Eğer sadece bulantınız var, midede yanma, reflü şikayetleriniz yok ise gün içerisinde içme suyuna limon dilimi koyup bekletin, birazını içerisine sıkarak için.
* Mevsimindeyseniz, yeşil mandalina da bulantı kesme özelliğine sahiptir ve aynı şekilde limon gibi suda kullanılabilir. İçeceklere haşlanmış közlenmiş sebzeyle yapılmakta olan besinlere eklenebilir.
* Öğünlerde bir oturuşta tek tür yiyecek tüketin. Mide kapasitesini zorlamayın.
* Çiğ salata tüketmeyin, eğer yiyecekseniz, oldukça iyi çiğneyin.
* Bulgur da mide asidini emici özelliktedir. Çok iyi çiğnenmesi şartıyla mide de bulantı ve reflüyü engellemeye destektir.
* Acı olan olmayan baharatlar, susam, keten tohumu, kepekli besinlerin kepekleri gibi minik taneli mide çeperine yapışabilecek besinlerden uzak durunuz.
* Çorba, ayran ve benzeri sıvıları ara öğünde alın ve midenizin kapasitesini zorlamayın.
* Yüksek belli, dar giyecekler mideye baskı oluşturarak bulantı ve reflüyü tetikleyebilir. Daha bol, düşük belli giysileri tercih edin.