Meyve Yiyerek Zayıflanır Mı?
Tamamiyle yasaklanmış olmasalar da diyet yaparken meyve tüketimini gözden geçirmenizde fayda bulunmakta.
Meyveler vitamin deposu olabilir, doğal ve masum besinler olabilirler. Lakin dikkat etmek gerekir. Hedefiniz yağ azaltmaksa, meyvenin içeriğindeki şeker, bu planınıza mani olabilir.
Tamamen yasaklanmış olmasalar da diyet yaparken meyve tüketimini gözden geçirmenizde fayda bulunmakta. Muscle & Fitness dergisinde ki habere göre meyvelerin içinde mevcut olan glisemik asit ve meyve ile alakalı bilinmeyen bütün gerçekler.
Niçin kötü: Meyveler, doğal bir şeker olan fruktoz ihtiva eder. Dolayısıyla meyve tüketilmesi vücut yağlarını yakmanıza engel teşkil edebilmektedir.
Nasıl kötü: Vücudumuz fruktozu direkt bir yakıt olarak kullanamaz. Furuktozon öncelikli olarak karaciğere gidip glikoza dönüşmesi gerekiyor. Meyvenin birçoğu kez kandaki glikoz ve insülin seviyelerini hızlı arttırmayan, düşük derecede glisemik bir karbonhidrat olmasının sebebi de budur. Eğer karaciğer glikojen ile dolu ise, gelen furuktozu glikoza değil, yağa dönüştürür.
Düşmandan uzak durun!
Siz siz olun, daima taze ürünleri tercih edin. İşlenmiş, paketlenmiş veya konservelenmiş ürünleri satın almamaya özen gösterin. İşlenmiş ürünler genel olarak daha çok şekerle doyuma ulaşmıştır ve tıpkı meyve sularında olduğu gibi, uzak durulması gerekli olan ürünlerin başında yer alırlar.
Glisemik indeks nedir?
Gıdaların kan şekerini yükseltme hızına glisemik indeks denilir. Eşit miktarda karbonhidrat içerseler de yiyeceklerin kan şekerini arttıran tesirleri birbirinden değişiktir.Nedeni ise yiyeceklerdeki karbonhidratların sindirim sisteminden farklı hızda geçmesi ve emilmesidir. Farklı besinler yemek sonrası kanın glukoz içeriğinin artışı üzerine değişik tesirleri vardır.
Diyette dikkat edilecek hususlar
* Meyve seçiminde kullanabilecek olduğunuz en iyi referans "glisemik endeks" değerleridir. Bir meyvenin glisemik indeksi ne kadar düşükse diyetinizde o kadar yer verebilirsiniz.
* Glisemik indeksi düşük besinlerin seviyesi 55 ve altıdır; spordan sonra haricinde glisemik endeksi 70'i aşan meyveleri tercih etmeyin.
* Glisemik indeksi düşük karbonhidratlar, kandaki glikoz ve insülin seviyelerinde küçük dalgalanmalara yol açarlar.
Glisemik İndeksi Tablosunda Meyveler
BAZI MEYVELERİN GLİSEMİK İNDEKS DEĞERİ
Elma 38
Muz 52
Greyfurt 25
Kuru üzüm 56
Kivi 58
Üzüm 46
Mango 51
Portakal 42
Şeftali 42
Armut 38
Ananas 66
Hurma 103
Çilek 40
Karpuz 72
İlgili aramalar: meyve yiyerek zayıflanır mı, hangi meyveler zayıflatır, glikoz indeksi nedir, hangi meyvalar yağ yakar, meyveyle zayıflamak mümkün mü