24 Mart 2013 Pazar

0-2 Yaş Çocuklarda Vücut Temizliği

Sponsorlu Bağlantılar:

0-2 yaş çocuklarında vücut temizliğinin önemi

Temizlik her yaştaki insan için önemlidir. Ancak 0-2 yaşındaki bebek için daha da önemlidir. Çünkü bebeğin enfeksiyonlara karşı bağışıklık durumu yeteri kadar gelişmemiş, sık sık idrar ve kaka yaparak, süt akıtıp kusarak üstünü başını daha çok kirletir ve en önemlisi de kendisini temiz tutması ya da kirlendiğinde temizleyebilmesi mümkün değildir. Her yaşta hastalıklarda korunmanın birinci şartı temizliktir. Sadece annenin bebeğini temiz tutması yeterli değildir. Bebeğin eşyalarını, yiyeceklerini ve çevresini de temiz tutması ayrıca kendi temizliğine de dikkat etmesi oldukça önemlidir.

Yağ ve ter bezleri ile zararlı maddeleri dışarı atan, ağızdan tükürükler, burundan sümükler çıkaran, idrar ve kaka ile kirlenen bebeğin vücudu sık sık temizlenmelidir. Tertemiz mis gibi kokan bebek herkes tarafından sevilir. Bu da çocuğun çevre etkileşimini başlatırken sevilme ihtiyacını karşılayarak duygusal doyum sağlar.

0-2 yaş döneminde anne tarafından yapılan temizlik etkinliklerine yavaş yavaş çocuk büyüdükçe katılır. Bu da çocuğun temizlik alışkanlığı kazanmasına yardım eder.

Bireysel ve çevresel temizlik, bedensel ve ruhsal sağlığın korunması için temel şarttır.