8 Mart 2013 Cuma

Hamileliğin 11. Haftası

Sponsorlu Bağlantılar:

HAMİLELİĞİN 11. HAFTASINDA NELER OLUR?

11. HAFTADA BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER;

Tırnaklar uzuyor o minik parmaklarda…

Bebek artık şekillenerek tam bir insana benzemeye başladı. Karın içi hayatı oldukça eğlenceli bir şekilde ve hızlı bir inşaat halindedir. Bebeğin birçok meşgul olduğu konu vardır; tırnakları uzuyor, saç kökleri gelişiyor, kız bebekse yumurtalıkları büyüyor, kulakları son haline yakın oranda gelişmiş, burun deliklerini açıyor, göğüs uçları var, bütün parmakları ayrılmış artık birbirine yapışık görünmüyorlar… Ama hallerinden oldukça memnunlar; anneleri de sağlıklı ise bebek gelecek besinlerle besleniyor ve kemik gelişimi hızla devam ediyordur. Anne karnında geçirdikleri 11 haftayı geride bırakırken oldukça fazla aşama kaydetmişlerdir.
hamilelikte 11. hafta, gebeliğin 11. haftası
11. haftada bebekler ortalama; 4 cm kadar, 7 gram ağırlığındadır.

11. HAFTADA ANNEDE OLAN DEĞİŞİMLER

Artık annenin bulantıları gitmeye başlayacak rahat nefes alabilecektir. Hormonlarla ilgili denge problemi yaşayabilecek olan kadın bu haftalarda kabızlık yaşayabilir. Mide ekşime de yine yaşanabilecek olan sıkıntılardandır. Bulantıların gitmesi ile annenin iştah değişimi yaşayacak olması da güzeldir. Haftalardır süren bu iştahsızlık, tatsızlık geçerek iştahın artması beklenmektedir.

Bazı kadınların bu dönemlerde hafif bulantıları devam edebilmektedir. Sakin olup biraz daha sabırlı olmak iyi gelecektir. Yorgun olma hissi yaşayan kadınlar çok yorucu işlerle uğraşmadan istirahat etmelidirler. Sabah bulantılarına karşı hafif gıdalar tercih etmek ve çok tatlı besinleri aç karnına yememek faydalıdır. Annenin bu dönemde saçlarında da bir canlanma olabilir. Değişen hormon dengesi ile saçlar daha çabuk uzayacak, tırnaklarda bir anda uzayıp gidecektir. Annelerin de bebeklerinde bu hormonlardan etkilenmesi ile tırnak, saç oluşumları hızlanmış olacaktır.

11. haftada Gaz sorunu ve kabızlık sorunu ;

11. haftada anneden gaz problemleri de yine olabilecek sıkıntılardandır. Bu duruma karşı vücudu aşırı hassas olan anneler beslenmelerine daha çok dikkat etmelidirler. Posalı gıdaların alımında artış olmalı ve yeşil salataya ağırlık verilmelidir. Yürüyüş yapmak ve bol su içmek de kabızlığa karşı alınacak önlemlerdendir. Göğüslerde görülecek değişimler;

Göğüs ağrıları olması olağan bir durumdur. Hormon değişimi ile göğüs dengesi de değişerek dolgun ve daha hassas olacaktır. Bunu kadın eşi ile konuşmalı ve sıkıntılı olduğunu anlatmalıdır.

İdrar problemleri;

Kafein bu anlamda kadını etkileyip daha sık tuvalete çıkma eğilimine neden olabilir. Kahveyi hayattan çıkarmak bu anlamda fayda sağlayacaktır. Kişi çok idrara çıkma eğilimine karşı su tüketimini kesmemelidir. Artan beta hcg hormonu böbreklerde bulunan kan akışının artmasına neden olup idrara çok sıkmayı tetikleyecektir. Enfeksiyon durumu da eşlik etmiyorsa bu durum yine normal görünen bir durumdur.

11. haftada Gebe olduğum fark edilecek mi?

Henüz sadece gebe olduğunuzu bilenler dışında, dış dünyadan fark edilebilecek bir değişim mevcut değildir. Kadın birçok gebeliğin belirtileri ile boğuşurken henüz karın bölgesinde belirgin bir şişlik olmayacaktır.

Aş erme;

Dördüncü aya kadar gebe kadın hiç sevmediği bir yiyeceğe karşı aşırı hassasiyet gösterip dolabından eksik etmeyebilir. Tam tersi çok sevdiği bir besin maddesini görmek, adını duymak bile bulantı oluşmasına neden olabilir. Bu durumu aş erme olarak ifade edilir. Beklenmedik anda kadının aklına bir şey gelmesi, onu yemeyi hayal etmesi yine değişen hormonları ile ilişkilidir. Burada sabırlı olmak gerekir. Muhtemelen dördüncü ayın sonunda bu durum değişecektir. Çok nadir dokuz ay boyunca devam eden durumlarda olabilmektedir.

Baş dönmeleri;

Dolaşım sistemi için vücut maalesef yeterli derecede kan pompalamıyor olabilir bu durumda gebe kadının baş dönmelerine neden olabilmektedir. Buna karşın kadın beslenmesine dikkat etmeli ve açlık durumunu çok uzun tutmamalıdır.



İlgili aramalar: hamileliğin 11. haftasında neler olur? hamilelikte 11. haftada bebeğin durumu, hafta hafta gebelik takvimi, gebeliğin 11. haftası