Loğusalık ve Emziklilik Dönemi ile İlgili Yanlış İnanışlar
Geleneklere ve göreneklere dayanan bazı uygulamalar loğusalık ve emziklilik döneminde de görülür. Loğusalık döneminde görülebilecek ateş, akıntı, baş dönmesi (loğusalık humması, post partum psikozu, mastit, trombo flebit) gibi ciddi hastalık belirtilerine al karası, kırk basması vb. adlar verilip, bebeğin götürüldüğü yere şerbet dökmek, kırk içindeki loğusa kadınların birbirleriyle karşılaştığında iğne değişmeleri, loğusanın bulunduğu odaya süpürge, bıçak, erkek elbisesi koymak gibi uygulamalardan çare bekleyerek oyalama anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokar.
Loğusaya emzirdiği için canını istediği besin değeri yüksek süt, bal vb. yiyecekleri onun için temin etme, yeni doğum yapan kadına dinlenme fırsatı yaratma,40 gün boyunca özel muamele gösterme de güzel geleneksel uygulamalardır.
Yeni doğan bebeğin kilo alamadığında kırk bastı diyerek oyalamak, yeni doğan sarılığında sarı tülbent örterek iyileşmesini beklemek, bebeklik döneminde kundağa sararak çocuğun hareket ihtiyacını kısıtlamak da çocuğun gelişimi açısından çok sakıncalı uygulamalardır.
Bu sebeple loğusa ve yetişkinler doktorların önerilerini dikkate alarak geleneksel uygulamalardan yanlış olanların uygulanmasına fırsat vermemelidir.
10 Mart 2013 Pazar
Loğusalık ve Emziklilik Dönemiyle İlgili Yanlış İnanışlar Gelenek ve göreneklere dayanan bazı uygulamalar loğusalık ve emziklilik döneminde de görülür. Loğusalık döneminde görülebilecek ateş, akıntı, baş dönmesi (loğusalık humması, post partum psikozu, mastit, trombo flebit) gibi ciddî hastalık belirtilerine al karası, kırk basması vb. adlar verilip, bebeğin götürüldüğü yere şerbet dökmek, kırk içindeki loğusa kadınların birbirleriyle karşılaştığında iğne değişmeleri , loğusanın bulunduğu odaya süpürge, bıçak, erkek elbisesi koymak gibi uygulamalardan çare bekleyerek oyalama anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokar. Loğusaya emzirdiği için canını istediği besin değeri yüksek süt,bal vb. yiyecekleri onun için temin etme,yeni doğum yapan kadına dinlenme fırsatı yaratma,40 gün boyunca özel muamele gösterme de güzel geleneksel uygulamalardır. Yeni doğan bebeğin kilo alamadığında kırk bastı diyerek oyalamak,yeni doğan sarılığında sarı tülbent örterek iyileşmesini beklemek, bebeklik döneminde kundağa sararak çocuğun hareket ihtiyacını kısıtlamak da çocuğun gelişimi açısından çok sakıncalı uygulamalardır. Bu sebeple loğusa ve yetişkinler doktorların önerilerini dikkate alarak geleneksel uygulamalardan yanlış olanların uygulanmasına fırsat vermemelidir.
Sponsorlu Bağlantılar:
Etiketler:
emziklilik,
loğusalık,
loğusalık dönemi,
loğusalık inanışları