9 Mart 2013 Cumartesi

Loğusalık Enfeksiyonu (Humması)

Sponsorlu Bağlantılar:

Loğusalık Humması

Plasentanın ayrılmasından sonra uterus (rahim) içi mikroorganizmaların yerleşmesi ve üremesi için çok uygun bir ortamdır. Aşağıdaki durumlar mikropların kolayca dış ve iç genital organlara (vulva, perine, vajina, serviks, uterus ve tuba uterinalara) yerleşmesini ve ilerlemesini sağlar.

Loğusalık hummasının nedenleri:

- Steril şartlarda yapılmayan doğum, epizyotemi.

- Sağlık personelinin solunum yolu enfeksiyonları ve steril şartlara özen göstermemesi.

- Doğum sonu (loşi) kanamalarda kullanılan pedlerin uzun süre bekletilmesi ve temiz olmaması.

- Temiz olmayan ve sık değiştirilmeyen iç çamaşırları.

- Dış üreme organlarının temizliğinde kullanılan suyun temiz olmaması.

- Büyük abdestten sonra arkadan öne doğru yapılan genital bölge temizliği. (Kadınların tuvalette suyla genital bölge temizlik yaparken önce vajinal bölgeyi temizleyip daha sonrasında anal bölgeyi temizlemeleri gerekir. Anal bölgedeki su vajinal bölgeye geçmemelidir.)

Ateşin 38-40 dereceye çıkması, nabzın 100-140'a kadar yükselmesi, karında şişlik ağrı hissedilmesi, loşi miktarında artma görülmesi loğusalık hummasının belirtileri olarak düşünülmeli ve derhal uzman bir doktora gidilmelidir.

Loğusalık hummasından korunmak için sağlık personelinin ve loğusa kadının temizliğe çok dikkat etmesi gerekir.

Bazen enfeksiyonlar ayaktaki toplardamarlarda iltihaplanma ve damarda pıhtılaşma meydana getirir. Loğusalık humması ile birlikte görülen bu duruma trombo flebit adı verilir. Bacak ve kalçanın iç tarafında büyük bir damar boyunca ve kasıkta ağrı hassasiyet ve bacakta şişme görülür. Bu sebeple loğusanın erken ayağa kalması ve loğusa jimnastiği yapması bu durumu önleyebilir. Loğusalıktaki ateş ve ağrı durumları muhakkak önemsenmeli ve uzman doktor tarafından durum değerlendirilmelidir.

Trombo filebitten sonra damar içindeki pıhtı, yerinden ayrılıp genel kan dolaşımına katılarak akciğerlerde damar tıkanmasına neden olabilir. Akciğer embolisi adı verilen bu durumda erken müdahale edilmezse loğusanın hayatı kaybedilebilir.

İlgili aramalar: Loğusalık humması nedir? loğusalık enfeksiyonu neden olur? loğusalık enfeksiyonundan nasıl korunulur? tromboflebit nedir? akciğer embolisi nedir? kadınlarda tuvalet temizliği nasıl olmalıdır?