19 Mart 2013 Salı

Hamileliğin 10. Haftası

Sponsorlu Bağlantılar:

10. HAFTA GEBELİKTE ANNE VE BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

HAMİLELİĞİN 10. HAFTASINDA BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

Anne bedeninde mucize bir yolculuk yaşayan bebek 10. Hafta da kemik ve kıkırdakları oluşturmak için çaba harcamakta…

Mucize yolculuğa devam eden bebek bu hafta itibari ile yaklaşık olarak 2.5 cm kadardır. Gelişim sürecinin en kritik dönemi neredeyse tamamlandı. Bebeğin uzuvları ve dokuları hızlı bir şekilde gelişmeye devam etmektedir. Bu dönemde sıvı yutabiliyor ve fonksiyonel olarak hayati organları çalışıyor. Bu süreç hamilelik sonlanana kadar devam edecektir. Bebek kolunu bacağını artık kıvırabiliyor. Alın bölgesinde gelişmekte olan beyin nedeni ile bir şişlik oluşmuştur. Anlıda oldukça geniştir. Neredeyse bedenin yarısını oluşturmaktadır.
gebeliğin 10. haftası
O minicik ağzının içinde diş etlerinin alt kısmında minik dişler oluşmaya başlamıştır. Mide ve böbreği hızlı bir şekilde hareketlenmeye devam ediyor. Bebeğin cinsiyeti şayet erkek ise testislerinde testosteron üretimi başlamıştır. Bebek artık kol ve bacaklarını kıvırabilmekte ve tırnak yapısı oluşmaktadır. 10. Haftada bebeğin cildi şeffaftır ancak tüyler cildi tamamen kaplamaya başlamıştır. Bebek bu hafta yutma fonksiyonunu yapabilmektedir. İçinde bulunduğu amniyotik sıvı yutabilir. Yutma işlemi doğumdan sonraki sürece hazırlıktır. Amniyotik sıvının yutulması aynı zamanda sindirim ve solunum sisteminin gelişmesinde yararlı olmaktadır.
hamileliğin 10. haftası neler olur
10. HAFTADA ANNEDE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER
Artık gideceğiniz doktor kontrolünde minik bebeğinizin kalp atışlarını rahatlıkla duyacaksınız. Bebeğin ilk kalp atışını duymak unutulmaz bir anı olarak benliğinizde kalacaktır.

Hamile kıyafeti giymek için artık hazır olabilirsiniz. Önceki giysilerinizin içine artık giremeyebilirsiniz. Bu dönemlerde başlanılan fiziksel aktiviteler gebelik sürecinde ve doğum anında oldukça fayda sağlayacaktır. Aktivite olarak yüzme ve yürüyüş son derece yararlı olacaktır. Uygulanan aktiviteler ile kendinizi rahat ve mutlu hissedeceksiniz. Yapılan aktiviteler doğum sonrasında aldığınız kilolardan kolaylıkla kurtulmanıza da yararlı olacaktır.

Hamile olduğunuz halen dışarıdan bakıldığında fark edilemiyor olabilir. Ancak bu haftadan sonra karın top gibi yuvarlaklaşmaya başlayacaktır. Özellikle eşiniz bu durumu net bir şekilde fark edecektir. Hamile olduğunuzu kimse fark etmese de siz bu duyguyu derinden yaşıyor ve hissediyorsunuz. Özellikle sabahları uyanınca çekilmez mide bulantıları, yorgunluk her an size hamile olduğunuzu hatırlatmaktadır. Ancak bu durum bir iki haftaya kadar geçecek ve ilerleyen haftalarda hamileliğin tadını çıkaracaksınız.

10. haftada hamilelik belirtileri
Mide bulantısı ve kusma
İlk üç ayı bitirmek üzeresiniz. Kendinizi kötü hissettiğiniz dönem artık geride kalıyor. Gebelikte en kötü belirti sabah bulantılarıdır. Ancak bu gebelik sonuna kadar devam etmez. Her hafta biraz daha azalacak ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Aşerme
Mide bulantısı ve aşerme en sık duyulan şikayetler arasındadır ve kilo almanıza engel olabilir. Ancak kaygılanmaya gerek yoktur. Sağlıksız gıdalara karşı aşerme durumu varsa kaçınmakta yarar vardır. Fakat ufak kaçamaklar olabilir.

Baş ağrıları
Gebelik hormonlarından dolayı baş ağrıları kaçınılmaz bir hal almış olabilir. Birde üstüne yorgunluk, stres ve açlıkta eklenirse şiddeti daha da artacaktır. Dinlenerek sorunu hafifletebilirsiniz.

Vücutta fark edilir damarlar
Damarlar karın ve göğüs arasında kan akışı hızlanmış durumdadır. Ancak bebeğin beslenebilmesi için bu durum muhakkak olmalıdır. Bu durum karşısında alınabilecek bir önlem yoktur. Doğumdan sonra normale dönecektir.

Baş dönmesi
Vücut sinir sistemi gebelik dolayısı ile oluşan vücuttaki değişimlere uyum sağlamaya çalışmaktadır. Buda baş dönmelerine neden olmaktadır. Ani hareketler yapmaktan kaçının ve kan şekerini artırmak için ufak atıştırmalıklardan yardım alabilirsiniz.

Cilt sorunları
Gebelik hormonlarının artması ve vücudun fazladan yağ üretmesi akne ve sivilceye yol açabilir. Ancak endişelenmeye gerek yoktur ilerleyen dönemlerde ortadan kaybolacak bir sorundur.



İlgili aramalar: hamileliğin 10. haftası nasıl geçer? gebeliğin 10. haftası neler olur? gebelikte 10. haftadaki annedeki ve bebekteki değişimler nelerdir? hamileliğin 10. haftasında bebek ne kadar büyür?