10 Mart 2013 Pazar

Hamileliğin 13. Haftası

Sponsorlu Bağlantılar:

GEBELİKTE 13. HAFTA DEĞİŞİM VE GELİŞMELERİ

BEBEĞİN ANNE KARNINDAKİ 13. HAFTASINDA YAŞADIĞI DEĞİŞİM VE GELİŞMELER

HAMİLELİĞİN 13. HAFTASINDA DAHA GÜÇLÜ BİR BEBEK…

Bacakları, kolları, tüm kemik yapısı güçlenmeye başlayan bebek hızlı bir şeklide kemik gelişini sürdürmektedir. Kemik iliği üretimi başlamıştır. Ses tellerinin inşası başlayan bebekte bağırsaklar karnına doğru harekete başlayacaktır. Ağzını açıp kapatan bebek parmağını ağzına götürüp bu şekilde zaman geçirecektir. Bacaklar kollar uzamaya devam edip daha da güç kazanmaya başlamıştır. Ayak bileğinde bulunan eklemlerde gelişimini sürdürmektedir.

Vücudunda henüz yağ olmayan bebeğin cildi tam oluşum göstermemiştir. Daha şeffaftır. Bebek bağırsağında da hareketlenmeler vardır. Pankreası insülin üretmeye başlayarak doğum sonrası için hazırlık yapmaktadır. Beyin tüm haftalar gelişen ve en değerli organlarındandır. Annenin beslenmesi ve psikolojik durumu bebeğin tüm gelişimine etki edecektir.
hamileliğin 13. haftası, hamilelikte 13 hafta, gebeliğin 13. haftasındaki değişiklikler
Bebek 13. Haftada şeftali büyüklüğüne ulaşmış olacaktır.

Boyu ortalama; 7-8 cm. kilosu da 23-28 gramdır.

BİLİYOR MUYDUNUZ? Eğer bir kız bebeğe hamile iseniz, şimdi onun yumurtalıklarında 2 milyon civarında yumurta vardır. Ama doğduğunda sadece bir milyon yumurta olacak. Kızınız büyüdükçe de yumurta sayısı azalacaktır. 17 yaşına geldiğinde, 200.000 civarında yumurta sayısı olacaktır.

GEBELİKTE 13. HAFTASINDA ANNENİN DEĞİŞİMİ
hamilelikte 13. hafta neler olur, hamileliğin 13. haftası
İlk üç aylık dönem artık sonlanmaktadır. İlk üçlü grup tamamlanmış ve geriye iki üçlü grup kalmıştır. Düşük ihtimalinin kafalardan çıkması da anneye rahatlık verecektir. Hamileliğin en zorlayıcı bulantı- kusma dönemini atlatmış olmak kadını rahatlatacaktır. Göğüslerde kolostrum üretimi başlayarak göğüslerde dolgunluk olacaktır. Oldukça sert olan göğüs dokunurken ağrıyacak kadar hassas olabilir. Göğüste damarlar olağandan daha belirgin hale gelmiştir. Östrojen seviyesinin artımı, progesteron ile göğüste fazla olan yağ oranı da göğüs ağrılarına neden olabilmektedir. Bu dönem kadın iki kilonun üstünde kilo almış olmalıdır. Göğüslerde, karında ve kalça bölgesinde çatlaklar başlayabilir. Hamilelikte kullanıma uygun bir nemlendirici krem kullanarak bu bölgelerinize günlük bakım yapın ve bol sıvı tüketmeye dikkat edin. Karında ağrı ve çekme hissedilebilir.

Diş etleri;

13. haftada diş etlerinde hassasiyet artacaktır. Genellikle fırçalayamayacak kadar hassaslık olabilir. Bunun için çok şiddetli durumlarda doktor jel önerebilir. Ya da ağız içine uygulanacak olan gargaralar dişleri ve etlerini rahatlatacaktır. Vücutta kan dolaşımı artmış ve artan dolaşımla dişler daha çok hassaslaşmıştır. Misvak kullanmak gebelikte iyi bir öneri olabilir, özellikle diş eti kanaması yaşayan kadınlar bu dönemde diş temizliklerini misvakla yapabilirler.

Nefes daralmaları;

İhtiyaç duyulan kadar oksijen akciğerlere ulaşmazsa nefeste ciddi orandan zorluklar görülebilir. Bu aşamada doktordan yardım alınabilir. Ancak gebelikte dolaşım değişiminden dolayı ve bebeğin yapacağı baskı ile organlar sıkışacak ve kadının nefes alması problemli hale gelebilecektir. Bu durum haftalar ilerledikçe artabilir. Dinlenmek ve kesinlikle sigara kullanmamak önemlidir. Ve çok aşırı değilse nefes darlığı beklenen bir durumdur.

13. haftada kabızlık sıkıntıları;

Gebelikte meyve ve sebze tüketimi önemlidir. Yüksek lifli gıdalar bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olacaktır. Tuvalet ihtiyacı geldiği anda giderilmeli ve ertelenmemelidir. Hemoroidlere yol açılmaması için beslenmeye ve tuvalete çıkış düzenine dikkat edilmelidir. Bol su tüketiyor olmak da şikayetleri azaltacaktır. Kabızlığa sebep olan durum; bağırsak kasları bu dönemlerde rahatlayacak ve hormonlarında etkisi ile boşaltım sistemine daha duyarsız hale gelecek tembelleşeceklerdir. Bu durumda da normal insana göre kabız olma durumu artacaktır.

Baş dönmesi devam ediyor mu?

Tansiyon sıkıntıları devam ediyorsa bu dönemde de baş dönmeleri olabilecektir. Çok fazla yorulmak ve yoğun stres altında olmak bu durumlara sebep verebilir. Düzenli olarak tansiyon ölçtürüp beslenme dengesi oluşturmak bu duruma fayda sağlayacaktır. Aniden yataktan kalkmak ve birden heyecana kapılmak baş dönmesine sebep olabileceği için dikkat edilmesi gereken durumlardır.

Gebelikte 13. Hafta mide ne durumda?

Hamilelik boyunca midedeki kaslar rahatlar ve burada bulunan asitlerin yemek borusuna kadar yükselmesine izin verir. Buraya kadar yükselen mide asidi göğüste yanma ve ağrıya neden olur. Elbette bu durumu destekleyecek tarzda beslenmek tabloyu daha ağırlaştıracaktır. Mide yanmalarını daha hafif atlatabilmek için; alkolden, sigaradan, kafein ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.