10 Mart 2013 Pazar

Loğusalıkta ve Emziklilikte Bakım

Sponsorlu Bağlantılar:

Loğusalık Döneminde ve Emziklilik Döneminde Bakım

Loğusa anne evde gürültüden uzak, havadar ve temiz bir odada onun için hazırlanmış temiz bir yatakta yatırılmalıdır. Genelde loğusa kadın ilk 24 saat içinde ayağa kalkmaya başlar. Günde birkaç kez yatağından kalkıp evde dolaşması onu damar tıkanıklıklarından korur. Loğusanın tamamen ayağa kalkıp evin tüm sorumluluklarını alması ve dışarıdaki işlerine başlaması için daha uzun süreye ihtiyacı vardır. İlk on gün yatak istirahatı yapması, loğusalık süresince vücut temizliğine özen göstermesi, loşi pedlerini sık sık değiştirmesi doktorun önerdiği doğum sonrası jimnastik hareketlerini yapması, beslenmesine dikkat etmesi gerekir.

İlk günlerde hafif sulu gıdaları almalıdır. Loğusalık ve emziklilik döneminde sindirimi kolay yoğurt, püre, ızgara et, sütlü tatlı, meyve suyu, komposto gibi sindirim sistemini yormayacak ancak besin değeri zengin yiyecekleri tercih etmelidir. Acılı, baharatlı yiyeceklerle, gaz yapıcı yiyeceklerden de bu dönemlerde uzak durmalıdır. Emziklilik süresince de kendi ve bebeğinin sağlığı için sigara, alkol, uyuşturucu kullanmamalıdır. İlaçlar ise zorunlu hallerde doktorun önerisi ile alınmalıdır.

Emziklilik süresince memelerin bakımı önemlidir. Memelerin sarkmaması için sıkmayacak uygun bir sutyenle askıya alınması, süt vermeden önce ve sonra temizlenmesi gerekir. Emzirmeden sonra çatlaklıkları önlemek için krem sürülmelidir. Bebek çeşitli nedenlerle geçici süre ememediğinde veya sütü boşaltamadığında memeler elle sağılarak veya süt sağma pompası gibi araçlarla boşaltılmalıdır.

Loğusa ziyaretleri evde ya da hastanede olsun kısa tutulmalıdır. Çünkü annenin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu ziyaretlere hasta olanlar gitmemelidir. Ayrıca anne ve bebeği ziyarete gidenlerin anne ve yeni doğan bebeğini öpmemeye özen göstermesi gerekir.

Loğusa kadın ateş, bulantı, kusma, aşırı kanama ya da göz kararması gibi anormal durumlarla karşılaşılırsa derhal doktora gitmelidir. Doğumdan sonra loğusa ilk bir saat içinde gözlem altında tutulmalı değerler normale erişince servisteki yatağına alınmalıdır. İki saat ara ile ateş, nabız ve kan basıncı ölçülmelidir. İlk 24 saati sağlık kuruluşunda geçirmesi iyi olur. Doğumdan sonra 2, 4 ve 6. haftalarda muayene olarak kendi sağlık durumu hakkında bilgi almalıdır.