23 Mart 2013 Cumartesi

Hamileliğin 16. Haftası

Sponsorlu Bağlantılar:

GEBELİĞİN 16. HAFTASI YAŞANAN DEĞİŞİMLER

BEBEĞİN ANNE KARNINDA 16. HAFTADA YAŞADIĞI DEĞİŞİM VE GELİŞMELER

SESLERİ DUYABİLEN BİR BEBEK VAR…

Bebek annesinin konuşmasını, ortamda olan sesleri onunla konuşan herkesi duyabilecektir. Müzik, hoş ses bebeği etkileyip uysallaştırabilir. Özellikle zamanla annesinin sesine alışacak ve bağlar güçlenecektir. Kaslar oldukça hızlı bir ilerleme ile gelişimini devam ettirirken bebek güç kazanmış ve hareketleri daha da sağlamlaşmıştır. Kaşlarını tepkilerine göre değiştirebilen minik bebek kaşlarını çatıp gözlerini de ışığa karşı kısabilmektedir. Gözlerinin üzerinde kapaklar henüz kapalı olmasına karşın karna gelecek olan ışık karşısında etkilenip kısmaya başlayacaktır.
gebelikte 16. hafta ultrason
Aldığı besinlerle güçlenen kemik yapısı ile baş daha sağlam tutulmakta ve bu durum doğana kadar daha da gelişme göstermektedir.

Bebek 16. Haftaya gelmiş ve saçları da oluşuma başlamıştır. Oluşacak olan bu saçların rengi orijinal rengi olmayabilir. Yani doğuma kadar değişebilecektir.

16. haftaya erişen bebek vücudu uzun, kafası ona göre küçüktür. Bu durum ilerleyen haftalarda daha bariz hale gelecek kafa ve vücut orantısı değişecektir.

Bebek ortalama boy olarak; 11 cm. kilosu ise; 100 gramdır.

ANNENİN GEBELİĞİNDE 16. HAFTASI YAŞADIĞI DEĞİŞİMLER

Tecrübeli olan anneler bu haftalarda artık bebeklerin hareketlenmesini hissedebilirler. Seğirmeler şeklinde bebek hareketleri hissedilebilir. Bunu anlamak için tecrübeli olmak gerekebilir. Her anne bu hissi bu kadar erken yaşamayabilir. Eğer ki bu minik kıpırdanmalar hissedilmiyorsa evham yapılmamalıdır.
gebeliğin 16. haftası
Geniş kıyafetlerden hamile kıyafetlerine doğru bir geçiş dönemi içerisine girilmiştir. Artık düğme yerini değiştirmek biraz daha bol olan kıyafetleri giymek yetmeyecektir. Özellikle çoğul gebelik yaşayan ya da ikinci, üçüncü bebeğine hamile kalan anneler artık hamilelik giyilmesi gereken ölçüyü almaya başlamış olabilirler.

16. haftaya kadar anne ortalama 4 kilo almış olacaktır. Aslında uzmanların söylediği değer; her ay 1 kilo alınmalı ya da dokuz ayın toplamında alınan kilonun 12 kiloyu geçmemesi yönündedir. Burada beş kilonun üzerinde kilo alınmış ise son aylara kadar daha çok kilo alınabileceği anlamına gelebilir. Diyet yapmak hamilelikte kesinlikle yanlıştır. Ancak aşırıya kaçmak da sakıncalı olacaktır.

Hamileliğin 16. haftasında sırt ağrıları;
Hacim arttıkça sırta ve bele baskı artacak ağrılar meydana gelecektir. Ağır kaldırmak, ağır işler yapmak bu durumu tetikleyeceği için yorucu işlerden uzak durulmalı ve dinlenme zamanlarına dikkat edilmelidir. Ağrıya karşı masaj ve sıcak banyo rahatlatıcı etki gösterecektir. Yatarken de sol yana dönüp yatıyor olmak gebelere rahatlık verecek bir durumdur.

Gebelik hormonunun dişlere etkisi;
Geçen günlerde gelen diş eti rahatsızlıklarına karşı kadın zor anlar yaşıyor olabilir. Buna etken olan değişen hormonlardır. Çok şiddetli ağrılar ve enfeksiyon durumlarında doktor müdahalesi gerekebilir. Bilindiği gibi gebelikte ilaç kullanımı sınırları çizilmiş bir konudur. Gelişi güzel ilaç kullanımı yasaktır ve belirli grup antibiyotikler ancak kullanılabileceği için doktora muhakkak gidilmesi gerekecektir.

16. haftada vajinal akıntı;
Vajinal akıntılar görülebilir. Rengi, miktarı ve kokusu önemlidir. Eğer rengi koyulaşıyor ve rahatsız edici koku veriyorsa doktora gidilmelidir. Bu durumda idrar yolu enfeksiyonu yaşanma ihtimaline karşı doktor belirleyici olan testleri isteyecektir. Artan östrojen hormonu ile vücutta olağandan fazla kan olması ile normal dozda vajinal akıntı olması normal kabul edilecek bir durumdur.

Varis;
Kilo alınması arttıkça ağrıları da beraberinde getirebilir. Şişmeler ve ağrılar yine uzun süre ayakta kalınması ile artacaktır. Alınacak ufak önlemler ile bu ağrılar biraz olsun hafifletilebilir. Ayakları dinlendirip yükseğe kaldırmak şişliklere iyi gelecek ve dolaşımı güçlendirecektir.