30 Mart 2013 Cumartesi

Çocuğa Uyku Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Sponsorlu Bağlantılar:

ÇOCUKLARA UYKU ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK

Çocuklar için ayrı bir oda ayarlanarak, çocuklar bu kendilerine özel odada yatırılmaya alıştırılmalıdır. Bu oda sırf uyumak için gidilen bir oda olmayıp orada anne ve çocuğun uyku öncesi oyun oynama, hikaye okuma, resim yapma gibi etkinliklerin de yapıldığı bir yer olmalı ve çocuk kendini bu odada güvende hissetmelidir.

Çocuklar sürgüne gönderilir gibi haydi odana uykuya denilip zorla yatırılmamalıdır. Çocuk, annesi tarafından yatırılıp iyi uykular öpücüğü verilip üstü örtülecek olur ve bir müddet daha anne bu odada oyalanırsa daha kolay uykuya dalar. Odanın havadar, loş ve sakin olması uyumayı kolaylaştırır. Bu durum günün aynı saatlerinde gerçekleştirilmelidir.

Çocuğun yatması için dayak, rüşvet ve korkutmaya asla başvurulmamalıdır. Uyumayan çocuklarda uzun süre yataklarında tutulmamalıdır.

Çocuğun yatmadan önce çişini yapması hem kuruluk alışkanlığının kazanılmasına yardımcı olur hem de çişinin yatağa kaçırılması ya da çocuğun uykusunun bölünmesi önlenmiş olur.

Çocuğun yattığı yatağın rahat, odanın ılık, havadar ve sakin olması çocuğun daha fazla uyumasına yardımcı olur.

Bebeğin odası sade ve zevkli bir şekilde düzenlenmelidir. Bu odada bebeğin beşiği ya da karyolası, dolabı, oyuncakları, annenin bebeğini emzirebileceği bir koltuk, yorulduğunda da dinlenebileceği bir kanepenin bulunması iyi olur. Bazen bebekler büyük kardeşleri ile ayn odayı paylaşabilir. Odanın tümden halı ile kaplanması ses geçirmemesi açısından iyidir ancak halının tüyleri mikrop ve toz barındırdığından sık sık temizlenmelidir.

İlk aylarda bebekler ebeveynlerin odasında da kalabilirler. Ancak ayrı bir yatağı muhakkak olmalıdır. İlk günlerde bebek zevkle süslenmiş sepet, beşik vb. yerlerde yatabilir. Bebek arabalarından üst kısmı seyyar olanlar da bebek yatağı olarak kullanılabilir.

İlerleyen günlerde bebek karyolaları çok daha kullanışlıdır. Karyola korkuluklarının minderle kaplanması bebeğin korkuluklara çarpmasını engeller. Bebeğin yatağı orta sertikte olmalıdır. Yastık kullanılmaması tercih nedenidir. Eğer kullanılacaksa çok ince olanları tercih edilmelidir. Çarşafları lastikli olup yatağın etrafına geçirilmelidir.

Yatak takımları pamuklu, açık renk ve kolay temizlenen cinsten olmalı, bir iki adet yedeği bulunmalıdır. Uyku tulumları da kullanışlıdır. Bebeğin üstünü örtecek yorgan ve battaniyelerin pamuklu, tüysüz olması, çok kalın olmaması gerekir.

Bebek beşik ve karyolalarının üstüne bebeğin ilgisini çekecek müzikli hareketli mobiller ve oyuncaklar konulabilir. Ağlayan bebeğin sesini diğer odalara taşıyan elektronik cihazlar özellikle geniş evlerde anneye hareket rahatlığı sağlar.

Bebek, kendi yatağında ve odasında kendi kendine uyumaya alıştırılmalıdır. Ayakta, kolda sallama ve ninniler bebekte alışkanlık yapacağından ve daha sonraları bunlarsız uyuyamayacağından rağbet edilmemelidir. Bu durum sonraları annenin işini zorlaştırır.