4 Mart 2013 Pazartesi

Plasentanın Görevi Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Plasentanın Görevi Nedir?

Döllenmiş yumurtanın uterus (rahim) duvarına yerleşmesi için ilk ayda uterus duvarlarının kılcal damarlarının bulunduğu kıvrımların farklılaşması ile vücut tarafından oluşturulan bir organ olan plesanta yaklaşık 500 gram ağırlığında ve süngerimsi bir yapıdadır. Plasentanın bir bölümü endometrium'a yerleşmiş diğer ucu ise göbek kordonuna bağlıdır. Göbek kordonu da fetüs ile plasenta arasında madde alışverişi görevini üstlenmiştir.
plasenta ne işe yarar
Fetüs (anne karnındaki bebek) ihtiyaç duyduğu bütün maddeleri (oksijen, amino asit, vitamin, hormon vb.) plasenta aracılığı ile anneden temin eder. Plasenta fetüs için gerekli maddeleri iletirken fetüsün artıklarını da plasentaya oradan da annenin kan dolaşımına iletir. Anne , fetüsün artıklarını da kendi atıkları ile dışarı atar. Plesanta fetüs için akciğer, mide, bağırsak, karaciğer ve böbrek gibi organların görevlerini yerine getirmektedir.

Anne ve fetüsün kan dolaşımları ayrı ayrıdır, kanları birbirine karışmaz. İnce geçirgen bir zar anneden besinlerin, oksijenin fetüse, atıklarında fetüsten anneye geçmesini mümkün kılar. Bu geçirgen zar bazı maddelerin bebeğin kanına geçmesini engelleyebilirken bazı zararlı maddeleri engelleyemez. Bu nedenle anne adayı alkol, sigara, uyuşturucu vb. zararlı şeylerden uzak durmalı, ilaçları da doktor kontrolünde kullanmalıdır. Kesinlikle doktorunun bilgisi dışında ilaç kullanmamalıdır.

Plasentanın diğer önemli görevleri de gebeliğin devamını sağlamak ve bazı hormonları salgılayarak organizmayı doğuma hazırlamaktır.

Plasentanın yeterince gelişmemesi, hastalığı ve iyi çalışmaması fetüs için hayati rol oynar.

İlgili aramalar: anne karnındaki bebek nasıl beslenir? anne karnındaki bebek nasıl nefes alır? plasenta ne işe yarar? plasentanın görevi nedir? bebek anne karnında nereden oksijen alır?