9 Mart 2013 Cumartesi

Hamileliğin 12. Haftası

Sponsorlu Bağlantılar:

HAMİLELİKTE 12. HAFTA

BEBEĞİN ANNE KARNINDAKİ 12. HAFTASI YAŞADIĞI DEĞİŞİM VE GELİŞMELER

GEBELİKTE 12. HAFTA; BEBEK PARMAKLARINI EMİYOR…

Bebek bu hafta parmaklarını emiyor ve ağzını rahatlıkla açıp kapatabiliyordur. Sindirime katılan ağzı emme hareketine karşıda eğilim gösterecektir.

Sinir hücreleri olağanca hızıyla büyümeye devam ediyor olacaktır. Ultrason görüntüsü alınırken bebeğin ne kadar insan şeklini almış olduğu görülecektir. Yüz hatları belirginleşmeye başlamıştır. Kulak ve gözleri yeni doğan bebek gibi bulunması gereken yerdedir.

Bebek parmaklarının arasını rahatlıkla açabilecek hareket ettirecektir. Ağız açıp kapanacak bu hareketleri sık tekrarlayacaktır.

Çoğu sistemi çalışma aşamasında olan bebek için tam gelişimi için halen oldukça uzun zamana ihtiyacı vardır. Böbrekleri idrar üretebilecek şekilde gelişmiştir. Kalp atışı da oldukça hızlı; dakikada 160–170 arasında attığı görülecektir. Bu durum doğuma kadar azalmaya başlayacaktır.

Bebek beyin hücreleri oluşumu ile bazı türden acıları hissedebilecek konuma gelmeye başlamıştır. Hızlı bir şeklide yapılanması devam eden çocuk anne karnında iken ileride ki hayata dair birçok kazanım sağlamaktadır. Kendi doğurganlıklarına ait bir yapılanma bile anne karnında başlamaktadır.

Bebekte bulunan göbek bağı bu haftalarda oluşmuş durumda ancak gebelik devam ettiği süre boyunca uzamaya hızlı bir şeklide devam ediyor olacaktır. Bu bağ anne ile bebeği arasında köprü kurarak besinleri plasentaya gönderen önemli bir bağdır…

Anne karnında 12. Hafta bebek ortalama; 5 cm. 14 gramdır.
hamilelikte 12. hafta, gebeliğin 12. haftası
ANNEDE 12. HAFTADA DEĞİŞİM VE GELİŞMELER

Anneler bu dönemlerinde genellikle baş dönmeleri ile meşguldürler. Daha çok çalışan anne adayları ve beslenmesine dikkat etmeyen anne adayları arasında baş dönmeleri daha fazla görülüyor olacaktır. İki canlı olup her şeyi yemek normal görülen bir davranış değildir. Ancak kilo alma kaygıları ya da beslenmeye her hangi bir sebepten dikkat etmiyor olmak tansiyon problemlerine yol açarak baş dönmeleri ve göz kararmalarına sebep olacaktır. Vücuda ve beyne kan akışı az olursa bu durum baş dönmelerine sebep olacağı altı çizilecek bir konudur. Denge için bu akışın yolunda gitmesi gerekir.

Dış dünyadan kadının gebe olduğu çok anlaşılmasa bile yakından tanıyanlar göbekteki değişimi fark edeceklerdir. Artık kıyafetler sıkmaya başlayıp karın belirginleşmeye başlayacaktır. Düşük riskinin de geride kaldığı haftalar geçmiş ve kadın artık bu anlamda rahatlamıştır. İkiz gebelik ise karın bu aşamada biraz daha büyük olacak ve hamile olunduğu göze çarpabilecektir.

Mide sıkıntıları;

Ekşime devam ediyor olabilir. Boğaz ve göğüs arasında yanma belirebilir. Yine bu şikayetler beslenme ile hafife indirilebilir. Gebelik dönemi boyunca plasanta hormon üretir, bu hormon yemek borusu ve mideyi birbirinden ayıran bölümü rahatlatır. Genellikle yatarken midedeki asit yemek borusundan tekrar çıkmaya eğilim gösterebilir ve buda kadında yanma hissi olarak hissedilir. Daha çok karın büyüdükçe baskı nedeniyle bu tablo biraz daha zorlayıcı hale gelebilir. Doktora bu konu danışılarak ciddi boyutta rahatsızlık oluyorsa beslenme ile ilgili değişikliklere gidilip önerilen ilaç kullanılabilir.

12. hafta gebelikte kadın 2 kilo kadar almış olacaktır. Çoğul gebelikte bu iki katına çıkabilir. Eğer kilo alınmamışsa sorun var anlamına gelmeyecektir. Bu durum bünyeden bünyeye farklılık gösteren bir durumdur.

Cilt sorunları;

12. haftaya ulaşılmış olan gebelik hali yüzde lekeleri beraberinde getirebilir. Hormon değişiklikleri sebebi ile melanin üretimi artmış ve ciltte koyuluk oluşturmuş olabilecektir. Bunun normal bir durum olduğunu kabul edip evham yapmamak gerekir. Çok fazla güneş ışığına maruz kalmak ciltte görülen bu koyu lekeleri çoğaltabilir.