11 Mart 2013 Pazartesi

Hamileliğin 14. Haftası

Sponsorlu Bağlantılar:

GEBELİKTE 14. HAFTA DEĞİŞİM VE GELİŞMELER

BEBEĞİN ANNE KARNINDA 14. HAFTASI DEĞİŞİM VE GELİŞMESİ

BEBEK ARTIK YÜZ KASLARINI OYNATABİLİYOR…

Bebek büyümesine devam etmektedir. Vücutta oran artarak tam insan halini alma yolunda hızla gelişmeler sürmektedir. Ultrason ile bakıldığı zaman hareketli ve yeni doğan bebek görünümünde bir bebek görülecektir. Gözler yerini buldukça baş kısmı da bakıldığı zaman daha hoş görülecek ve heyecan artacaktır. Kulaklar yerini bulmaya başlamış gözden uzaklaşmıştır. Kaşları çıkmaya başlayan bebekte yüz kasları da gelişim göstermektedir. Bebeğiniz bu aşamada biraz hareket etmeye başlar fakat çok küçük olduğu için bunu fark edemeyebilirsiniz.
hamileliğin 14. haftasında neler olur
Gözlerini artık kısabilen bebek kaşlarını çatabilir, buruşuk bir yüz ifadesi geliştirebilecektir. Bebek 14. Haftada idrarını yapıyor ve parmağını ağzına götürüp emiyordur. Gelişen beyin tüm kasları organize etmeye başlıyor ve refleksler oluşturmaya başlıyor olacaktır. Ultrason ile bakıldığı zaman bebek; parmağını emiyor, yüzünü buruşturuyor ya da gözlerini kasıyor olabilir.

Karaciğerlerde safra üretimi başlamıştır. Dalakta da kan hücreleri üretilmeye başlanmıştır. Kasların gelişimi süren bebek minik tekme hareketleri yapabilecek güce ulaşmıştır ancak henüz anne bunu hissetmeyecektir. Bağırsaklarında mekonyum (bebeğin ilk kakası) üretimi başlamıştır.

Bebeğin henüz korunmasız vücudunu ısıtacak yağı yoktur bunun yanı sıra lanugo denilen tüyler belirmeye başlamış ve bebeği ısıtma görevini üstlenmiştir. Yağ dokusu üretimi başladıktan sonra doğuma kadar lanugo adı verilen tüyler dökülecektir.

14. haftada bebeğin ortalama boyu; 9 cm. kilosu ise; 42 gramdır.

GEBELİKTE ANNENİN 14. HAFTADA YAŞADIĞI DEĞİŞİMLER

gebeliğin 14. haftası
Bulantıların olmayışı artık kadını normal hayata döndürerek enerji verecektir. Bazı annelerin bulantıları 16. haftaya kadar devam edebilir. Gebeliğin 14. haftasında daha rahat yürüyüşler yapılacak ve arkadaş ziyaretleri cazip hale gelecektir. Zorlu bulantı kusma dönemi tamamen bitmiş ve iştah açık olacağı için enerji seviyesi de artmış hayat daha eğlenceli hale gelmiştir.

Karın henüz çok belirgin değildir ancak rahat kıyafetleri giyiyor olmak önemlidir. Dar gelen giysilerin giyilmesi bebeğin sıkışmasına ve rahat gelişimini sürdürmesine engel olabilir.

Hamileliğin yıldızı parlayan dönemi aslında orta kuşak olan ikinci üç aylık dönemdir. Kadın için sıkıntıların daha az yaşandığı ve sosyal hayata kaynaşma dönemidir. Hem bulantıların gitmiş olması hem de dengeyi bozmayacak bir beden büyümesinin olmayışı açısından önemlidir.

Bel ve sırt ağrıları;

Hamileliğin 14. haftasında çok eğilmek ve ağır işler yapmak bel ağrısına neden olabilir. Fazlaca bilgisayar başında oturmak, ağır temizlikler yapmak sakıncalıdır. Ev işleri için yardım alınmalıdır. Fazla yükseğe uzanmak ve eğilmek ağrıları çoğaltıp fetüse zarar verebilecektir. İlerleyen zamanlarda karın büyümesi ile dinlenme halinde iken bile sırt ağrıları yaşanabilecektir.

Gebelikte 14. haftada burunda tıkanmalar;

Artan hormon seviyeleri tüm dokuları etkileyebilir. Progesteron ve ostrojen hormonları kan akışını hızlandıracaktır. Bu durum vücutta şişmelere neden olur. Burun da şişecek olan organlardan biridir. Burun tıkanıklıkları yaşanıyorsa odayı nemli tutmak gerekir.

Beliren damarlar;

Hamilelikte 14. hafta gebeliğin ortalarına yakın dönemlerindendir. Henüz şikayetler çok artmasa bile yeterince dinlenme imkanı bulunmuyorsa varis damarlarında artmalar olacak ve belirgin hale gelebileceklerdir. Bebeği besleyebilmek adına vücut daha fazla kan pompalayacak ve fazladan güç harcayacaktır. Burada damarlar zorlanarak vücutta şişmeler olabilecektir. Özellikle alt ekstremitelerde görülecek olan şişmeler beraberinde ağrıyı da getirebilecektir. Burada dikkat edilmesi gereken husus tam dinlenmenin sağlanması ve dolaşımı zorlaştıracak giysilerin giyilmemesidir. Sıkı vücudu sarıp rahatsız edecek türden kumaşlar, taytlar, çoraplar dolaşımın yavaşlamasına sebep olup bu durumu daha güçleştirebilecektir. Mevsimine göre giyinmek ve topuklu ayakkabıdan kaçınmak da önemlidir.

14. haftada bağırsak şikayetleri;

Progesteron hormonu fazla salgılandığı için sindirim sistemi düzeni değişecektir. Bu durumda bağırsak gazları ve kabızlığı beraberinde getirebilir. Gebelik boyunca bağırsak şikayetlerini düzenleyebilmek adına lifli gıdalar bol tüketilmelidir.

Kramplar;

Bu aşamada, bazı kas krampları başlayabilir. Bunun nedeni kan akışının biraz yavaşlıyor olmasıdır. Kramplar daha çok bacaklarda soğuk gecelerde görülmektedir. Bazı kadınlar bu şikayetleri hiç yaşamaz. Eğer bacaklarda kas krampları yaşıyorsanız, bu durumu ayaklarınızı biraz yüksek tutarak aşabilirsiniz. Ağrıyı hafifletmek için de bir ısıtma yastığı kullanabilirsiniz.