23 Mart 2013 Cumartesi

Anne Sütü Neden Çok Önemlidir?

Sponsorlu Bağlantılar:

ANNE SÜTÜ NEDEN ÖNEMLİDİR?

- Anne sütü ilk 4-6 ay boyunca bebeğin normal büyüme ve gelişmesi için gerekli tüm besin öğelerini içerir.

- Anne sütündeki proteinler bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilecek orandadır ve sindirimi kolaydır. Proteinlerin tamamı vücut tarafından kullanılır.

- Normal anne sütüne göre ilk günlerde salgılanan kolostrum protein, vitamin ve mineral bakımından zengin, yağ ve karbonhidrat bakımın dan fakirdir. Enfeksiyonlara karşı koruyucu antikorlar da daha çok bulunur. Bu durum yeni doğanın ihtiyaçlarının karşılanması için çok önemlidir. Kolostrum bebeğe muhakkak verilmeli ve ziyan edilmemelidir.

- Anne sütündeki yağ oranı inek sütüne göre az fakat emilimi yüksektir. Emzirmenin sonuna doğru sütteki yağ oranı artar bu da bebeğe doygunluk hissi verir. Anne sütü alan bebekler sağlıklı ve çok aşırı kilolu tombul değillerdir.

- Anne sütündeki mineraller de bebeğin ihtiyacını karşılayacak durumdadır. Annenin diyeti ile yakından ilgili değildir. Annenin diyeti mineraller açısından fakir olsa bile anne vücudundaki mineralleri açığa çıkararak sütün yapısı gerekli maddeleri oluşturur. Anne sütündeki demir miktarı azdır ancak emilimi yüksektir.

- Annenin diyeti ile anne sütündeki vitaminler arasında yakından ilişki vardır. Anne diyeti yeterli olduğunda anne sütü de vitaminler açısından yeterli olacaktır. Bu sebeple annelerin yeterli ve dengeli beslenmesi, bebeğe de D vitamininin verilmesi önerilmektedir. Bu takviye bebekte raşitizm görülmesini önler. Ayrıca anne sütü K vitamin bakımından yetersiz olduğundan her bebeğe özellikle de prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklere doğumdan sonra 1 mg. K vitamini verilir.
anne sütü neden önemlidir, anne sütünün önemi
Emzirme sırasında bebeğiniz meme başını ve çevresini de ağzına almalıdır.

- Anne sütündeki şeker (laktoz) inek sütündekinden daha fazla besleyicidir.

- Anne sütünde büyüme için gerekli tüm maddeler vardır.

- Anne sütü ile beslenen bebeklerde gaz sancısı, ishal, kusma, üst solunum yolu enfeksiyonları daha az görülür.

- Anne sütü yeni doğanın ince bağırsaklarında koruyucu bakterilerin çoğalmasına yardım eder, zararlı bakterilerin ise çoğalmasını engeller.

- Anne sütünde bebeği hastalıklara karşı koruyucu antikorlar bulunur. Özellikle kolostrum daha zengindir. Bu antikorlar sindirim sistemi, solunum sistemi hastalıklarına ve virüslere karşı da koruyucudurlar.

- Anne sütü her zaman hazır, taze bir besindir. Hazırlama sırasında enfeksiyonlarla bulaşma ihtimali olmadığından her zaman mikropsuzdur, sterildir. Biberonun neden olabileceği olumsuzluklar görülmez.

- Anne sütü 5-6 saat kadar oda ısısında, 24 saat kadar da buzdolabında bekletilebilir. Ancak sütün konduğu kabın sterilize edilmiş ve kapaklı olması gerekir.

- Anne sütünü emzirme, anne çocuk ilişkisini duygusal açıdan da güçlendirir.

- Anne sütü hazırlama gerektirmediğinden annenin uykusunu gece yarısı bölmez, anne daha az yorulur, iyice acıkan bebeğin mamanın hazırlanmasına kadar geçen sürede huysuzlanmasını önler. Ayrıca masraf gerektirmediğinden ekonomiktir.

- Anne sütü alan bebeklerde tüm alerjilere daha az rastlanır.

- Emzirme süreci uterusun(rahim) daha kısa sürede normale dönmesini sağlayarak anneye de yardım eder.

- Emzirme süreci uzun olan annelerde göğüs ve rahim kanserine daha az rastlanır.

Annenin hastalıklarının çoğu emzirmeye engel değildir. Ancak annenin hastalıklarında emzirmeye engel olup olmadığı hekime danışılmalıdır. Emzirmede hem annenin sağlığı hem de bebeğin sağlığı düşünülmelidir. Meme iltihabı da emzirmeye engel değildir. Ancak çok fazla ağrı veriyorsa bebek sağlam meme ile emzirilmeye devam edilmeli, iltihaplı meme ise sık sık boşaltılmalıdır. Emzirmenin her aşamasında temizliğe dikkat edilmelidir.