16 Mart 2013 Cumartesi

Bebeğin Sindirim Sistemi

Sponsorlu Bağlantılar:

Bebeklerde Sindirim Sistemi

Yeni doğanın ilk besini en kısa zamanda muhakkak anne sütü olmalıdır. Özellikle ilk beş günde salgılanan kolostrum ağız adı verilen koyu, sarımtırak renkli süt proteince ve koruma faktörlerince çok zengin, bebek için altın değerindedir ve ziyan edilmemelidir.

Bebeğe ilk yarım saat içinde anne memesi verilmelidir. Anne bebek arasındaki bu temas hem duygusal iletişim hem de sütün gelmeye başlaması açısından da önemlidir. Yenidoğanın sindirim sistemine en uygun, bebeğin ihtiyacını 4-6 aya kadar tek başına karşılayan besin anne sütüdür. Anne sütünden önce verilen sıvı ve diğer besinler (şekerli su,diğer sütler) sindirim sisteminde oluşacak faydalı cisimleri de engeller.

Yeni doğanın kalori ihtiyacı günde 55 cal/kg'dır. Birinci haftanın sonunda 110 cal/kg'a yükselir. Ancak bebeklerin ihtiyaçları arasında bireysel farklılıklar vardır. Sindirim sistemi enzimleri bebeğin aldığı anne sütüne yakın besinleri de sindirebilecek özelliktedir. Protein ve karbonhidratlar yağlardan kolay sindirilir. Annelerin büyük çoğunluğunun sütü tek başına 4-6 ay kadar beslemeye yeterlidir. Erken dönemde ek besinlere başlanmamalıdır.

Anne sütü bebeğin ilk altı ay boyunca bütün ihtiyaçlarını karşılar.

Bebek aldığı besinlere ve miktarına göre değişen sayı ve miktarda kaka yapar. Anne sütü ile beslenen bebeklerde sindirim yolu rahatsızlıklarına (gaz, ishal, kabızlık kusma) daha az rastlanır. Bebek büyüdükçe sindirime yardımcı olan organlarda gelişimini tamamlar .salgıların yapı ve miktarları da değişir. Altı aydan sonra da bebek tüm gıdaları almaya yavaş yavaş alıştırılmalıdır