20 Mart 2013 Çarşamba

Prematüre, Eksik Doğum Ağırlıklı ve Postmatüre Bebeğin Tanımı

Sponsorlu Bağlantılar:

Prematüre, Düşük Doğum Ağırlıklı ve Postmatüre Bebekler

Dünya Sağlık Örgütünün Ana ve Çocuk Sağlığı komitesinin kabul ettiği tanıma göre gebeliğin 37. haftasından önce doğan bebeklere prematüre (preterm) bebek denir.

Gebelik süresini doğru hesaplayabilmek için annenin son adet tarihini bilmesi ve adetinin düzenli olması gerekir. Normal gebelik süresini tamamladığı halde 2500 gramın altında doğan bebeklere doğum ağırlığı eksik ya da düşük doğum ağırlıklı bebek terimi kullanılmaktadır. Özellikleri, bakımları ve nedenleri prematüre bebeklere benzese de ayrı bir grup olarak ele alınmaktadır.

Postmatüre bebek terimi ise normal gebelik süresini 1 hafta yada daha süre geçtikten sonra doğan bebekler için kullanılmaktadır. Ancak annenin son regl tarihini bilmesi doğan bebeği postmatüre olarak adlandırmak açısından çok önemlidir. Bebeğin anne karnında geçirdiği normal doğum süresi olan 40 haftadan sonraki her geçen gün bebeğin aleyhine işlemektedir.

İlgili aramalar: prematürenin tanımı nedir? preterm bebek nedir? düşük doğum ağırlıklı bebek nasıl olur? kaç kilonun altındaki bebekler düşük doğum ağırlıklıdır? postmatüre nedir? postmature bebek nasıl olur?