1 Mart 2013 Cuma

Hamilelikle İlgili Bazı Yanlış İnanışlar

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikle İlgili Bazı Yanlış İnanışlar

Toplumumuzda çocuğun aileye mutluluk getireceğine inanılır ve evlenen çiftlerin çocuk sahibi olmaları sabırsızlıkla beklenir. Bu sürede gecikme olursa çoğu kez tıbbi değerlendirmeler yapılmadan kadın suçlanır. Aile içi huzursuzluklar başlar ve bu bazen boşanmaya kadar gider. Bu sebeple kadın çoğu kez erkekten önce birtakım çareler arar. Hamile kalmak için çeşitli bitki karışımlarından oluşturulan çıkınlar rahim içine konur, buğulara oturtulur, kasıklar çektirilir, şifalı sular içilir, yatırlara adaklar adanır, dualar okunur, dilekler dilenir. Bazı kadınların hiç bir şey yapmadıkları halde uzun seneler sonra hamile kaldıkları da görülmektedir. Bu kadının bu sürede şifalı su içmek gibi bir inanışla da hareket ettiğini düşünürsek zaten gerçekleşecek gebeliğini içtiği şifalı suya bağlayacağı aşikardır. Kadın hamile kaldığında da bazı şeyleri yemesi bazı şeyleri yememesi istenir, hemen hemen pek çok davranışına kısıtlama getirilir. Aş eren kadının canının istediğini yemesi için çaba sarfedilir. Hamile kadının istediğini yiyemediğinde de kadının ve doğacak çocuğunun bundan zarar göreceği düşünülür.

Doğacak çocuğun kız ya da erkek mi olacağına ilişkin çeşitli yöntemlerle tahminler yapılır. Çocuğun güzel olması için de hep güzel şeylere bakması istenir. İstenmeyen gebeliklerde de yüksekten atlama vb. çocuğu düşürecek ancak anne hayatını da riske sokacak uygulamalara gidilir.

Geleneksel uygulamaların bir kısmı doğacak çocuğa ve gebe kadına verilen değerden kaynaklanan bugün biliminde istediği olumlu uygulamalardır. Ancak bazı uygulamalar bir taraftan anneyi boş yere oyalarken bazıları da kadının ve bebeğin hayatını tehlikeye sokmaktadır. Çevredeki uygulamalar bu açıdan incelenmeli, kadının ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokabilecek uygulamalardan özellikle kaçınmalı bu tür uygulamalarda bulunanlar da zaman geçirilmeden uyarılmalıdır. Hamilelik süresince sağdan soldan duyduğumuz kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek yerine, bu işin eğitimini almış uzman doktorların bize vermiş olduğu bilgilerle hareket etmemiz gerekir.