22 Ağustos 2014 Cuma

Bezelyenin Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Bezelyenin Faydaları

Bezelye aynı zaman­da yaşlanmayı geciktirici bir sebzedir­. Yağsız ve kalorisi ­düşük bir karbonhidrattır­. Lif ve C vitami­ni kaynağıdır­. Bezelye A, C ve B grubu vitaminleri­nin yanı sıra demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri de içinde barındıran doyurucu bir sebzedir­. Kuru bezelye protein ve nişasta açısın­dan taze bezelyeden  daha zengindir­. Bununla birlikte, taze bezelyeyi sindirmek daha kolaydır­.

½ bardak pişirilmiş bezelye yalnızca 36 kalori olup, 6 gram karbonhidrat, 2­.4 gram lif ve 40 miligram C vitami­ni ( günlük ihtiyacımızın yarısını verir) ihtiva eder­. Kolesterol içermez ve iyi bir bitkisel protein kaynağıdır­. 3/4 bardak bezelye çeyrek bardak badem ya da 1 yemek kaşığı fıstık ezmesinden  daha fazla protein ihtiva eder­. Hem lif hem protein içerdiğinden  dolayı kan şekeri­nin dengelenmesine destektir­. Yüksek lif ve protein vücu t­ta şekerlerin emilimi­ni yavaşlatır­. Bütün karbonhidratlar natürel şeker ve nişasta ihtiva eder­. Karbonhidratlar beyaz şeker ve kimyasal içermedikten  sonra endişe edecek bir sorun oluşturmazlar­. Bezelye gibi yüksek lif içeren  bakliyat tüketmek, sağlıklı vücut ağırlığı­nın sağlanmasına, kalp hastalığı ve 2. tip diyabet riski­nin azalmasına destek olur­.

Bezelye iyi bir çözünür lif kaynağıdır, daha uzun süre tok kalmanızı sağlar, bağırsak faaliyetleri­ni düzenler ve kötü kolesterolün ( LDL) azaltılmasına destek olur­. Aynı zaman­da bir B grubu vitami­ni olan folat'ı içerir, hücre DNA sı­nın yapım ve onarımın­da rolü vardır­. Folat'ın ruh sağlığı üzerinde de olumlu tesirleri vardır­. Yapılan bir çalışmada düşük folat alımı­nın melankolik, depresif belirtilerin artışı ile ilişkili olduğu keşfedilmiştir­. Yüksek oran­da kumestrol adlı sağlığı koruyan bir polifenol ihtiva eder­.
bezelyenin faydaları

Yapılan bir çalışmada mide kanseri­nin önlenme­si için bu polifenolün günde 2 miligram kadar alınması­nın yeterli olduğu saptanmıştır­. Bir bardak bezelye de ise en  az 10 miligram kumestrol bulunur­. Bir başka çalışmada da polifenollerden  zengin bir diyet tüketimi­nin mide kanserine yakalanma riski­ni yarı yarıya azalttığı belirtilmiştir­. Yüksek oran­da antioksidan ( flavonoidlerden  kateşin ve epikateşin, karotenoidlerden  alfa ve beta karoten, fenolik asitlerden  ferulik ve kafeik asit, polifenollerden  kumestrol ) içerdiğinden  dolayı yaşlanma karşıtıdır , güçlü bağışıklık sistemine yardımcıdır ve yüksek enerji sağlar­.

Anti inflamatuar ( iltihap karşıtı ) özelliklerinden  ötürü Alzheimer hastalığı, artirit, bronşit, osteoporoz ve kırışıklıkların önlenmesinde rolü vardır­.Niasin içeriği ile trigliseridlerin ve VLDL’nin ( düşük yoğunluklu lipoprotein ) üretimi­ni azaltır bu sayede kötü kolesterolün ( LDL ) oluşumu azalıp iyi kolesterol (HDL) artışını destekler, trigliserid seviyeleri­nin düşmesine destek olur­.

Bir bardak bezelye günlük K vitami­ni ihtiyacın ı­zın %44’ünü karşılar­. K vitami­ni kalsiyumun kemiklerde korunmasına yardımcı olur, osteoporozun önlenme­si için vazgeçilmezdir­. Aynı zaman­da K vitami­ni kanamayı önlemek için kanın pıhtılaşma­sı için gereklidir­. Diğer K vitami­ni içeren  kaynaklar karnabahar, kuru bakliyatlar, ıspanak, brokoli ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerdir­. Bezelyede pürin olarak isimlendirilen  bir madde bulunur, böbrek deformiteleri (bozuklukları) ya da gut olan kişilerin tüketme­si sakıncalıdır­.

Bezelye bedene enerji kazandırır ve vücudu güçlendi­rir­. Kasların gelişmesine ve yenilenmesine destek olur­. Kansızlığa iyi gelir­. Kan Kanserine karşı koruyucudur­. Karaciğerin çalışmasını düzene sokar­. Özellikle taze bezelye bağırsakları çalıştırarak kabızlığı giderir­.

Görüldüğü üzere bezelyenin faydaları saymakla bitmiyor­. Şimdi de bezelyeyi nasıl kullanacağımıza bir göz atalım­.

Bezelye Nasıl Kullanılır? Bezelye pek çok yemekte ve çorbalar­da kullanılır­. Bütün bu yararları­nın yanın­da içerdiği besin öğelerinden dola­yı güçlü bir besin olan bezelyeyi sindirmekte bazen  güçlük çekile­bilir­. Bu nedenle, vücudu zorlamayacak ölçüde yemek daha faydalıdır­.