Madımak Otu (Polygonum cognatum): Pembe çiçekli otsu bir bitkidir. Uçucu yağ, tanen, nişasta ve glikoz ihtiva eder.
Madımağın Faydaları: Damarları büzücü tesirleri ile basur, doğum sonrası kanamalar ile aşırı adet kanamalarında faydalıdır. Kan şekerini düşürerek şeker hastaları için faydalı olur. İdrar arttırıcı ve idrar söktürücüdür. Antioksidan ve bitkisel bir antibiyotiktir.
Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı tesirli olduğu bilinmektedir. Madımak’ın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılmaktadır.
Madımak Otu Nasıl Kullanılır? Körpe yaprakları salata yapılarak yenebileceği veya bitki kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanabilir.